S ponudom od 300 milijuna eura OTP favorit u utrci za Abanku

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2019. u 07:53
OTP banka posljednjih godinu dana snažno se širi u istočnoj i jugoistočnoj Europi/Marko Lukunić/PIXSELL

Mađarska banka nije prisutna u Sloveniji, a uz Abanku zanima je i SKB banka u vlasništvu francuske Société Générale.

Mađarska OTP Bank na na pragu je ulaska na slovensko tržište. Kako navodi list Dnevnik pozivajući se na upućene izvore, OTP je poslao najbolju ponudu za privatizaciju Abanke ponudivši približno 300 milijuna eura.

Ponude će biti službeno objavljene ovoga tjedna. Dnevnik dodaje kako je mađarska banka koja se posljednjih godinu dana snažno širi na tržištu istočne i jugoistočne Europe zainteresirana i za kupnju SKB banke, do sada u vlasništvu francuske Société Générale.

Kako pišu slovenski mediji, OTP je već proveo dubinsko snimanje SKB-a. Što se tiče Abanke, slovenska vlada planira prodati cjelokupni udjel do sredine ove godine kako bi ispoštovala uvjete propisane od Europske komisije nakon državnog spašavanja bankarskog sektora 2013. godine. 

 

571 milijun

eura knjigovodstveno vrijedi Abanka

Nakon što je prodala 65 posto dionica Nove Ljubljanske banke te cijeli portfelj u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), Slovenija mora privatizirati i treću državnu banku po veličini. Abanka ima bilancu od 3,7 milijardi eura, a knjigovodstvena vrijednost iznosi 571 milijun eura.

O prodaji Abanke postoji suglasje u okviru koalicijske vlade Marjana Šareca. No, koalicijski partner – Socijalni demokrati – smatra da bi prodaju ipak trebalo odgoditi, kako bi se dalo vremena istražnim organima i parlamentarnoj komisiji, koji se bave nepravilnostima prilikom sanacije i dokapitalizacije banaka tijekom 2013. i 2014. godine, da dovrše posao.

OTP već duže vrijeme nastoji ući na slovensko tržište, tražeći dobru priliku, što joj do sada nije uspijevalo. Slovenski mediji ranije su spominjali da je za Abanku zainteresiran i američki fond Apollo koji je lani ušao u vlasničku strukturu NKBM-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close