Rusija izdaje obveznice, prve od sankcija

Autor: Tomislav Pili , 24. svibanj 2016. u 22:00
Prinos od 4,65 do 4,9 posto/REUTERS

Izdanje će pokazati kako Kremlj može pristupiti međunarodnim tržištima.

Rusija je na pragu plasiranja prvog obvezničkog izdanja nakon uvođenja zapadnih sankcija 2014. koje bi trebalo pokazati da Kremlj i dalje može doći do međunarodnih tržišta kapitala. Prema navodima Financial Timesa, izdanje 10-godišnjih obveznica denominiranih u dolaru moglo bi donositi prinos između 4,65 i 4,9 posto.

Prema navodima upućenog moskovskog bankara koji je želio ostati anoniman, Kremlj planira ovim izdanjem prikupiti oko tri milijarde dolara. "To je kap u moru. Stvar je u imidžu – da se pokaže kako je Rusija i dalje u igri", prenosi FT razmišljanja svog izvora. Rusija je posljednji puta u inozemstvu plasirala državne obveznice 2013. kada je prikupila sedam milijardi dolara. Agent ovog izdanja državna je banka VTB, a navodno je na nju izbor pao nakon što su američki i europski regulatori upozorili čak 22 investicijske banke kako bi sudjelovanje u izdanju ruskih obveznica značilo kršenje sankcija.

Dobar dio investitora ozbiljno je shvatio ovo upozorenje, međutim Bruce Johnston, partner u odvjetničkoj tvrtki Morgan Lewis, ističe kako bi se sankcije kršile ako bi novac prikupljen ovim izdanjem bio iskorišten za financiranje poduzeća koja su pod sankcijama. No drugi, možda i ključni problem za zapadne investitore jest hoće li se obveznice moći pohraniti u međunarodno priznatim depozitorijima, kao što se Euroclear i Clearstream. 

Komentirajte prvi

New Report

Close