Nova kovanica od 25 kuna u optjecaju

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2017. u 15:45
Glavni motiv na licu i naličju koncipiran je po uzoru na slagalicu/HNB

Povodom primanja u UN.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je pustila u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna, rad akademskog kipara Damira Matušića.

On je autor idejnog i likovnog rješenja nove kovanice koja je otkovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, a bit će izdana u količini od 20.000 komada. Glavni motiv na licu i naličju nove kovanice od 25 kuna koncipiran je po uzoru na slagalicu, odnosno "puzzle". Na licu motivi prikazani na slagalici simboliziraju suradnju i zajedništvo država članica Ujedinjenih naroda, a dio slagalice ispunjen tankim kosim linijama predstavlja abecedno slovo "H", koje simbolizira Hrvatsku.

Slovo "H" dotiče u jezgri službeni logotip Ujedinjenih naroda, čime se simbolizira članstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Na naličju motiv slagalice predstavlja polja državnoga grba, navode iz HNB-a. Do sada je hrvatska središnja banka izdala ukupno 12 prigodnih optjecajnih kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnome optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja. Najnovija prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna može se od ponedjeljka nabaviti na blagajni Hrvatske narodne banke u Zagrebu, kao i u poslovnicama banaka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close