Njemački DAX ove godine pada 7%

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2016. u 22:00
Zaliječena većina gubitka

Optimizam uskoro kopni.

Njemački burzovni indeks DAX ovu godinu neće dočekati u pozitivnom teritoriju, smatraju analitičari, a prenosi Bloomberg. Prema prosjeku očekivanja 12 analitičara u anketi tog medija, DAX bi 2016. trebao zaključiti s padom vrijednosti od sedam posto. Nakon što je prošlog tjedna ušao u “bikovsko područje” skočivši 20 posto u odnosu na dno postignuto u veljači, indeks Frankfurtske burze svega je četiri posto udaljen od brisanja gubitaka za ovu godinu.

No, optimizam neće biti dugoga vijeka, smatra Sylvain Goyon, analitičar pariškog Natixisa koji DAX na kraju godine vidi 3,7 posto niže od trenutne vrijednosti, na 10.350 bodova. “Perspektive neće biti tako svijetle u ostatku godine. Od početka godine smo znali da ćemo se sudariti sa stvarnošću. Sada vidimo sporiji potencijal rasta nego što smo ga prije vidjeli”, kazao je Goyon.

Nakon četiri godine uzastopne godine rasta, DAX je ovu godinu započeo s jednim od najvećih potopa među globalnim burzovnim indeksima. Iako je trenutno zaliječio dobar dio rana, zabrinutost oko profitabilnosti njemačkih kompanija postaje mu sve veći uteg, ocjenjuju analitičari. No, zagovornici ističu da su njemačke dionice jeftine jer se DAX trguje po omjeru zarade i cijene od 12,7, što je gotovo rekordno niska vrijednost.

Komentirajte prvi

New Report

Close