Luka Bar širi poslovanje i jača konkurenciju Luci Ploče

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2013. u 11:45
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Crnogorska Luka Bar pokrenula je izgradnju kontrolne stanice za izvoz mesa i mesnih prerađevina. Po završetku projekta, crnogorskim proizvođačima bit će omogućen izvoz proizvoda životinjskog porijekla i žive stoke po europskim standardima, piše iCapital.

Crnogorska Luka Bar pokrenula je izgradnju kontrolne stanice za izvoz mesa i mesnih prerađevina. Po završetku projekta, crnogorskim proizvođačima bit će omogućen izvoz proizvoda životinjskog porijekla i žive stoke po europskim standardima, piše iCapital.

"Ovo predstavlja još jedan korak naprijed u stvaranju kompetitivne prednosti za Luku Bar, nakon što je nedavno Vlada uspješno zaključila prodaju svojeg udjela od 62% u kompaniji Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) koja je koncesionar u Luci Bar i ima kapacitet pretovara do 1m TEU godišnje. Ipak, nedostatak investicija i razvoja infrastrukture u zaleđu luke posljednjih godina doveli su do neiskorištenosti njenog punog potencijala. Turska kompanija Global Ports kupila je Vladin udio od 62% za iznos od 8,08m EUR, te se obvezuje investirati dodatnih 13,5m EUR kroz CAPEX za restrukturiranje u naredne tri godine, kao i 7,6m EUR u investicijskom ciklusu nakon restrukturiranja koji se predviđa u narednih pet godina. Također, Global Ports dužan je osigurati 6,5m EUR za provođenje socijalnog programa i programa podrške zaposlenicima. Global Ports je turski lučki operater, koji trenutno upravlja s tri vodeće komercijalne i cruising luke, od kojih jedna ima kontejnerski terminal. Relativna vrijednost transakcije je 2,1x prihodi od prodaje odnosno 1,5x kapital (sve kategorije zarada su negativne), pri čemu nije uračunat obavezni investicijski program. Svaki oblik dodatnog razvoje Luke Bar bi definitivno trebao zabrinjavati Luku Ploče jer stvara konkurentske pritiske u okolini s tek nekoliko većih kupaca zbog generalne nerazvijenosti tržišta u zaleđu, kao i zastarjele infrastrukture", navodi se u analizi.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close