Iduće godine očekuje se nastavak egzodusa iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja koje nisu u EU

Autor: Poslovni.hr , 31. prosinac 2019. u 09:41
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Njemačka vlada objavila je na svojoj web stranici mapu, na kojoj se vidi kojim regijama nedostaje najviše radnika.

Zakon o imigraciji za kvalificirane radnike stupa na snagu 1. ožujka 2020. godine. Ovaj zakon vrijedi i za radnike svih zemalja mimo Europske unije, pa tako i za radnike iz BiH, piše buka.com.

Novi zakon predstavlja pravnu osnovu za useljavanje kvalificiranih radnika u Njemačku. Zamišljeno je da se akademskim i stručno kvalificiranim stručnjacima iz zemalja koje nisu članice EU olakša dolazak u Njemačku. Kancelarka Merkel naglasila je da je novi zakon "promjena paradigme u načinu na koji želimo da se obratimo stručnjacima izvan Europske unije".

Njemačka Savezna vlada dogovorila se sa saveznim državama, poslovnim udruženjima i sindikatima o konkretnim koracima koje treba poduzeti protiv nedostatka radnika u toj zemlji. 

U potpisanom pismu namjere, učesnici su se između ostalog složili da ubrzaju procedure izdavanja viza i priznavanja istih. Pored toga, stručnjaci i njihova rodbina koji dolaze u Njemačku trebali bi dobiti veću podršku kompanija kada traže smještaj.

Istovremeno, Njemačka želi u potpunosti iskoristiti i domaći radni potencijal. 

"Imamo razne mjere i zakone koji svim ljudima u Njemačkoj pružaju šansu da zaista rade i da zarađuju. Poboljšati ćemo mogućnosti usklađivanja porodice i posla radi zapošljavanja žena", najavila je kancelarka. Ovo zahtijeva usku saradnju između poduzeća, sindikata, savezne vlade i saveznih država.

Federalni ministar rada Hubertus Heil naglasio je kako se mora osigurati da stručnjaci brzo nađu kompanije kojima su potrebni. Želimo da izbjegnemo nepotrebnu birokraciju, pojednostavimo procedure validacije, bolje opremanje viznih ureda i digitalizaciju procesa podnošenja zahtjeva."

U Njemačkoj postoji nedostatak radnika, posebno u zanatskoj, njegovateljskoj i tehničkoj oblasti. 

Na stranici njemačke vlade objavljena je mapa Njemačke na kojoj je ilustrativno pojašnjeno gdje su najpotrebniji radnici.

Crvenom bojom su označene savezne države gdje su radnici najpotrebniji. Što intenzivnija crvena, to više radnika nedostaje. 

Kao što se može primijetiti, južnim državama su radnici najpotrebniji i tu doslovno "gori" od potrebe za radnom snagom:

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je ta EU zajednica ‘ravnopravnih’ država. Umjesto da nam pomognu da se razvijemo oni nam na gotovo uzimaju najbolje radnike.

New Report

Close