Hanfa odobrila Gitone Adriaticu ponudu za preuzimanje LRH po cijeni od 4.761 kunu po dionici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2019. u 09:58
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Prema rješenju Hanfe, cijena koju se Gitone Adriatic obvezuje platiti u ponudi za preuzimanje iznosi 4.761,17 kuna.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je tvrtki Gitone Adriatic iz Zagreba odobrilo objavljivanje ponude za preuzimanje Liburnia Riviera hotela (LRH), po cijeni od 4.761,17 kuna po dionici, objavila je Hanfa. 

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje za Gitone Adriatic i osobe koje djeluju zajednički s tom tvrtkom nastala je 11. srpnja 2019. godine, stjecanjem 163.249 redovnih dionica LRH, odnosno 53,94 posto dionica s pravom glasa, podsjeća se u obrazloženju rješenja Hanfe.

Naime, tvrtka Gitone Adriatic je u srpnju objavila da je od četiri tvrtke – SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus – kupila 53,94 posto dionica LRH-a.

Kako su tada naveli, Gitone Adriatic u preuzimanju LRH djeluje zajednički s tvrtkama Gitone Kvarner iz Zagreba, austrijskom tvrtkom Gitone Beteiligungsverwaltungs, nizozemskim tvrtkama Gitone Adriatic B.V. i Gitone Kvarner B.V. te austrijskim Holster Privatstifung. 

Prema rješenju Hanfe, cijena koju se Gitone Adriatic obvezuje platiti u ponudi za preuzimanje iznosi 4.761,17 kuna. 

Kako je prosječna cijena kojima se na Zagrebačkoj burzi trgovalo dionica LRH u razdoblju zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje (odnosno od 10. travnja do 10. srpnja) iznosila 3.723,03 kune, cijena iz ponude za preuzimanje je određena sukladno odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, objašnjava se u rješenju. 

Sukladno odredbama tog zakona, Gitone Adriatic treba osigurati novac za plaćanje svih preostalih dionica koje nisu u njegovu vlasništvu odnosno za plaćanje 139.392 dionice, ili 46,06 posto dionica. 

Uvidom u potvrdu depozitara, Središnjeg klirinško depozitarnog društva od 12. kolovoza utvrđeno je da Gitone Adriatic sredstva potrebna za plaćanje svih dionica i s tim povezanih troškova osigurao je bankarskom garancijom na prvi poziv izdan od strane Erste&Steiermaerkische bank, iz Rijeke, navodi se u obrazloženju. 

Inače, kontrolni paket dionica LRH od 25 posto plus "zlatna" dionica drže grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, koje su 2007. osnovale društvo Nova Liburnija d.o.o.

Nakon Gitone Adriatic i Nove Liburnije, po posljednjim podacima SKDD-a, vlasnički udio od 8 posto u LRH ima AZ obvezni mirovinski fond, dok država putem Centra za restrukturiranje i prodaju drži 2,73 posto dionica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close