Fed smanjuje otkup na 45 mlrd. dolara

Autor: Tomislav Pili , 24. travanj 2014. u 22:00
Šefica Feda Janet Yellen/REUTERS

Analitičari očekuju i detaljniji dogovor oko plana o povećanju kamatnih stopa.

Američka središnja banka (Fed) vrlo će vjerojatno na svom idućem sastanku za dodatnih 10 milijardi dolara smanjiti svoj program otkupa obveznica.

Prema navodima Financial Timesa, svi najvažniji makroekonomski podaci – poput trgovine na malo, industrijske proizvodnje i rasta zaposlenosti – potvrđuju da je američko gospodarstvo i dalje na putu oporavka. Osim toga, šefica Feda Janet Yellen u svom je prošlotjednom govoru naglasila kako su malo lošiji podaci s početka godine ipak uzrokovani vrlo oštrom zimom u SAD-u.Zasjedanje Feda zakazano je za 30. travnja nakon kojeg bi Fedov odbor trebao objaviti novo smanjenje otkupa imovine na 45 milijardi dolara mjesečno.

Osim toga, analitičari očekuju da će se Fedov odbor na sljedećem sastanku detaljnije pozabaviti pristupom oko povećanja kamatnih stopa. Pitanje kamatnih stopa, trenutno povijesno niskih, posebno je aktualno na tržištu. Iako se ekonomija oporavlja u skladu s Fedovim očekivanjima, jedna stavka ipak muči američku monetarnu vlast – vrlo niska inflacija. "Nemam dobro objašnjenje zašto je inflacija tako niska", kazao je u intervjuu FT-u James Bullard, predsjednik Feda iz St. Louisa. Dužnosnici Feda i dalje očekuju da bi inflacija tijekom ove godine trebala ubrzati prema željenih dva posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close