EU će kazniti Gazprom zbog prekomjernih cijena plina istočnoj Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2015. u 10:30
Foto: Hina

Europska unija pokrenut će ovoga tjedna ‘pravni napad’ na rusku plinsku kompaniju Gazprom, optužujući je za prekomjernu naplatu plina kupcima u istočnoj Europi, kažu izvori iz EU-a.

Europska unija pokrenut će ovoga tjedna 'pravni napad' na rusku plinsku kompaniju Gazprom, optužujući je za prekomjernu naplatu plina kupcima u istočnoj Europi, kažu izvori iz EU-a.

Gazrom, kompanija pod državnom kontrolom i važan dobavljač energenata za Europu, unatoč čestim političkim sporovima, mogla bi u srijedu dobiti kaznu od europske povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, rekao je jedan izvor za Reuters.

Više od dvije godine nakon što je Bruxelles pokrenuo istragu o Gazpromu, taj potez dolazi svega tjedan dana nakon što je nova europska povjerenica za tržišno natjecanje kaznila američkog tehnološkog diva Google zbog zlouporabe tržišne snage, nakon što su njezini prethodnici oklijevali to učiniti pet godina.

Vestager je, čini se, odlučna zauzdati veliku moć korporacija otkad je zauzela povjereničku poziciju u studenom prošle godine, bez obzira na ponuđene kompromise i Googlea i Gazproma.

Unatoč inzistiranju te danske povjerenice da će se pri tome fokusirati samo na pravna pitanja vezana za različitu cjenovnu politiku Gazproma prema kupcima, takve optužbe sigurno neće ublažiti tenzije između EU-a i Moskve oko Ukrajine.

EU izvori su kazali da će Vestager vjerojatno poslati službeni prigovor Gazpromu kada se vrati iz posjeta Sjedinjenim Američkim Državama. Gazprom i Europska komisija odbili su išta komentirati.

Izvor blizak ruskoj tvrtki rekao je da je Gazprom oduvijek želio naći sporazumno rješenje tako da službeni prigovor "neće biti dobrodošao potez".

Gazprom je pokušao riješiti slučaj prošle godine, nudeći ustupke prethodnicima Vestager, međutim pregovori su zapeli zbog Gazpromovog odbijanja da smanji cijene za istočnoeuropske kupce.

Ruski gigant, s godišnjom prodajom vrijednom otprilike 100 milijardi dolara, opskrbljuje EU s oko 30 posto potrebnog prirodnog plina. Pod istragom se nalazi od rujna 2012., uključujući zbog ometanja protoka plina prema Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close