ECB: talijanska ‘loša banka’ je dobra ideja

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2015. u 21:59
Loši krediti na 183 mlrd. eura/REUTERS

Loši zajmovi u talijanskim bankama skočili su u prošloj godini za 17,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Plan talijanske vlade da uspostavi "lošu banku" u koju bi se prenijeli svi problematični dugovi i tako potaklo kreditiranje gospodarstva vrlo je dobra ideja, prenosi u srijedu dnevni list La Repubblica ocjenu Ignazija Angelonija, člana odbora za superviziju pri Europskoj središnjoj banci (ECB).

"Uloga države presudna je budući da su ovakve mjere u javnom interesu", kazao je Angeloni. Loši zajmovi u talijanskim bankama skočili su u prošloj godini za 17,8 posto u odnosu na godinu ranije. Iznos loših zajmova u prošloj godini dosegnuo je tako 183,7 milijardi eura. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

„Loša banka je dobra ideja“????!!!! Za koga je „dobra ideja“??? Za samu banku, za regulatora,za supervizora, za državu, za gospodarstvo, za građane??? Za koga???
Imamo prilike iz neposredne blizine promatrati „slabu banku“ u Sloveniji. Koncept Slabih banaka slovenci su napravili tako da svi domaći slabi plasmani prelaze na Državnu slabu banku, a inozemni plasmani banaka na Internu slabu banku same banke.
I da li su se povećali kreditni plasmani???? Ne nisu, osim što banke sada ljepše izgledaju i spremaju se za privatizaciju. Međutim kada vidiš kadar koji vodi Državnu slabu banku i reakcije samih slovenaca i kada poznaš strukture Internih slabih banaka, jednostavno vidiš da je to bankarski OUTLET.
Možda bi bilo bolje nazvati to KREDITNI OUTLET i izvjesiti koje su to robne marke( napr. prodaje se kredit ADIDASA, ili prodaje se kredit BENETONA..) a možda bi bilo bolje prodaje se kredit ZABE, kredit PBZ-a, ect.???!!!
Ono što je u trgovačkom poslovanju i distribuciji sasvim normalno , izgleda da ipak zahvaća i same banke!!!!

New Report

Close