ECB: Banke najavljuju strože uvjete kreditiranja

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2016. u 22:00
Očekuje se daljnji rast potražnje/FOTOLIA

Poduzeća će teže do novca zbog pojačanog opreza te pritiska niskih kamatnih stopa.

Banke u eurozoni spremaju se postrožiti standarde kreditiranja poduzeća u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju zbog pojačanog opreza u pogledu rizika i pritiska niskih kamatnih stopa na zaradu, pokazalo je u utorak istraživanje Europske središnje banke (ECB).

U trećem tromjesečju udio banaka koje su postrožile standarde za dodjelu kredita poduzećima izjednačio se s udjelom onih koje su ih ublažile, pokazuje tromjesečno istraživanje središnje monetarne institucije eurozone. Time banke prvi puta u nešto više od dvije godine nisu ublažile standarde za kreditiranje poduzeća, napominju u ECB-u. Standardi za stambeno kreditiranje kućanstava dodatno su pak ublaženi kao i oni za dodjelu potrošačkih i ostalih kredita kućanstvima, utvrdili su u ECB-u.

U četvrtom tromjesečju banke očekuju da će neto postrožiti standarde za kreditiranje poduzeća. Standardi za stambene kredite kućanstvima trebali bi pak biti ponovo ublaženi dok bi oni za potrošačko kreditiranje trebali ostati više-manje nepromijenjeni. Potražnja za kreditima u trećem je tromjesečju ponovo porasla, pri čemu su poduzećima poticaji za uzimanje kredita bili općenito niska razina kamatnih stopa te spajanja i preuzimanja. U četvrtom tromjesečju banke očekuju daljnji rast potražnje poduzeća i građana za kreditima, iako nešto blaži nego u razdoblju od srpnja do rujna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close