Druga aukcija ECB-a pokazat će jesu li novi poticaji potrebni

Autor: Tomislav Pili , 10. prosinac 2014. u 15:08
Europska središnja banka sve je više bespomoćna u poticanju kreditiranja/REUTERS

Prognoze govore o interesu za najviše 170 milijardi eura TLTRO kredita.

Druga aukcija četverogodišnjih jeftinih zajmova Europske središnje banke (ECB) zakazana za četvrtak mogla bi pokazati nešto veći interes komercijalnih banaka, ali i dalje ne onakav kakav je ECB očekivala, ocjenjuju inozemni analitičari.

Osim toga, ova bi se aukcija mogla pokazati kao ključnom za odluku središnje banke o pokretanju programa otkupa obveznica, posljednjeg sredstva u borbi s niskom inflacijom i istim takvim ekonomskim rastom. Prema anketi koju je kod ekonomskih analitičara proveo Bloomberg, banke bi ovaj tjedan mogle uzeti najviše 170 milijardi eura od ponuđenih 317 milijardi eura. No, i to je daleko bolje od prve aukcije kada su banke uzele svega 82,6 milijarde eura.

 

83mlrd.

eura jeftinih kredita banke su uzele u prvoj aukciji

Podsjetimo, jeftini zajmovi dio su lipanjskog paketa monetarnih poticaja ECB-a koja je ciljala na poboljšanje kreditiranja kućanstva te malih i srednjih poduzeća u eurozoni koja je sve bliže rubu nove recesije. Službeno se zovu "Ciljane dugoročne operacije za refinanciranje" odnosno TLTRO, a tim paketom je predviđeno da se održi ukupno osam aukcija. Međutim, analitičari upozoravaju kako rezultat i ne može biti bolji jer ECB pokušava uporno riješiti problem koristeći potpuno pogrešan alat.

"Banke ne trebaju još novca jer su i više nego dovoljno likvidne", kaže za britanski Financial Times Alberto Gallo, šef makrokreditnih istraživanja u Royal Bank of Scotland, a koji očekuje da će banke uzeti svega 120 milijardi eura zajmova. Bankari već godinama ponavljaju kako problem nije u nedostatku novca, već u slaboj potražnji za kreditima te nepovjerenju banaka da će klijenti, usred slabašnog ekonomskog oporavka, moći posuđeni novac i vratiti. Ako se predviđanja analitičara ostvare, to će značiti da se apetit banaka za svježim novcem jedva primjetno povećao. Naime, valja uzeti u obzir i iznos novca koji banke vraćaju ECB-u kroz prijašnji program trogodišnjih kredita koji su također bili namijenjeni za ojačavanje kreditne aktivnosti, ističu stručnjaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close