Draghi u začaranom krugu

Autor: Ana Blašković , 16. listopad 2016. u 22:01
Mario Draghi, šef ECB-a, svakim danom u težoj situaciji/REUTERS

Zbog niskih prinosa sve je više obveznica koje ne udovoljavaju uvjetima ECB-a za program otkupa.

Novi problem na horizontu Europske središnje banke (ECB) postaju nisku prinosi na tržištu korporativnog duga zbog rastućeg broja obveznica koje više ne udovoljavaju uvjetima ECB-a za program otkupa. Ekspanzivna monetarna politika Frankfurta srušila je cijenu novca na povijesni minimum, a prinosi na, primjerice, obveznice Pariškog javnog prijevoza pale ispod praga od minus 0,4 posto, dok se granici približavaju one Siemensa, francuskog operatera željeznica SNCF-a te Sagessa, tvrtke koja upravlja strateškim naftnim rezervama.

Kontinuirano potonuće prinosa dublje u minus povećava zabrinutost o tome koliko još ECB ima prostora za poticanje rasta tiskanjem eura. Prinosi na 2,3 bilijuna eura državnih obveznica u Europi postali su negativni pošto je ECB otkupio 1,3 bilijuna eura obveznica, među kojima i 32 milijarde eura korporativnog duga.  "To je znak koliki je utjecaj kupnja korporativnih obveznica imala na tržište dužničkih vrijednosnica.

Ako korporativni prinosi nastave padati, to će se uvjerljivo odraziti na mogućnost ECB-ova otkupljivanja obveznica. Začuđujuće je koliko smo brzo došli u tu situaciju", rekao je Bloombergu Barnaby Martin iz Bank of America. Iako niski prinosi otežavaju ECB-u posao, trenutno je oko 671 milijardi eura korporativnih obveznica koje zadovoljavaju uvjete raspoloživo kupnju. Također, pravno nema zapreka da središnja banka otkupi i one obveznice koje su blizu praga budući da ne postoji obveza da ih stavi na prodaju čak i ako im prinosi kasnije potonu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close