‘Brexit’ bi donio popriličnu nestabilnost u CEE regiju

Autor: Ana Blašković , 15. lipanj 2016. u 22:01
Dalekosežan učinak okretanja Britanaca od EU/Fotolia

Britansko ‘ne’ EU potreslo bi dionička, obveznička i valutna tržišta, ali i banke u regiji.

Dok su oči u Hrvatskoj uprene na Markov trg, u svijetu, a posebno Europi, gotovo je opipljiva nervoza uoči britanskog referenduma o izlasku iz EU. Zbog straha da će 'Brexit' pokrenuti (i) egzodus novca iz Velike Britanije središnje banke pripremaju se na izvanredne mjere swap linija kako bi mogle osigurati devize ako kaos na tržištima banke i izvoznike ostavi 'na suhom'.

Nervoza o jačini britanskog tsunamija posebno vlada među bankama. Erste grupa, banka koja je osim Hrvatske snažno prisutna u regiji, objavila je da očekuje "poprilično volatilnosti na dioničkim, obvezničkim i valutnim tržištima u srednjoj i istočnoj Europi". Okretanje Britanaca od Unije donijelo bi vidljiv, ali savladljiv udarac na izvoz. Najveći poremećaj u izvozu osjetile bi Češka, Slovačka i Mađarska, što ne čudi jer su to najotvorenije zemlje regije kojima izvoz snažno pridonosi BDP-u.

Za razliku od ekonomskog, s političkim rizikom bilo bi se najteže nositi, smatraju u Ersteu. 'Brexit' bi otvorio pitanje nepovratnosti integracija te povećao jaz između eurozone i ostalih država koje nemaju euro. Pokrenule bi se rasprave o smislu EU u cjelini, a te spakulacije mogle bi skrenuti novčane tokove prema sigurnim utočištima. Osim što bi ojačali euroskeptici, Europa bi usporila tempo proširenja, što je loša vijest za Srbiju. Osim banaka, Erste očekuje udar na regionalna tržišta zbog povlačenja britanskog novca, ali i niz efekata, od slabijeg punjenja EU fondova, većih ograničenja za kretanje radnika do skupljeg roaminga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close