Bitcoinom plaća 25 tisuća Hrvata

Autor: Bernard Ivezić , 17. ožujak 2016. u 07:41
Foto: Thinkstock

Dvije trećine kupaca kupuje u domaćim internetskim trgovinama, ali gotovo isključivo u najvećima.

Iako se u Hrvatskoj kao sredstvo plaćanja u pravilu spominju kartice i gotovina, građani su kod nas, pokazuje online istraživanje koje su tijekom veljače zajednički proveli Perpetuum Mobile, PBZCard, Symantec i BUG, objeručke prigrlili nove metode plaćanja.

 

25tisuća

građana plaća Bitcoinom

U istraživanju koje je napravljeno na uzorku od 6800 ispitanika navodi se prvi statistički podatak o korištenju bitcoina u Hrvatskoj. Globalno najpopularnijom kriptografskom valutom proizvode i usluge aktivno plaća gotovo 25 tisuće Hrvata, što je jedan posto domaćih online kupaca.  Korištenje takvih sredstava za plaćanje zasigurno je i veće, jer iako se u istraživanju ne navodi podatak o korištenju hrvatskog 'autorizacijskog sredstva'  Vingda, poznato je da je ono još 2013. imalo 200 tisuća korisnika u Hrvatskoj.

 

200tisuća

korisnika ima Vingd

Globalni konkurenti
PayPal je uvjerljivo najpopularnija alternativa karticama i gotovini u Hrvatskoj. Prema istraživanju, koristi ga čak 1,8 milijuna građana (72,7 posto online kupaca). No, uz PayPal su se u Hrvatsku zasigurno probili i drugi svjetski fintech brendovi, jer na svojim mobitelima čak 1,73 milijuna građana (54,7 posto ispitanika) ima barem jednu aplikaciju za kupovinu. Takve aplikacije u pravilu koriste za naplatu kreditne kartice, ali najčešće preko posrednika poput PayPala, Googlea, Applea, Amazona i AliExpressa. Iako se mobilni operateri nećkaju oko snažnijeg ulaska u mobilna plaćanja, napredno mobilna plaćanja već sada koristi 1,13 milijuna Hrvata (35,6 posto ispitanika). Riječ je o korisnicima koji sve što kupe mobitelom plate preko računa mobilnom operateru. No, zanimljivo je da svaki treći korisnik interneta bonove za internet kupuje preko web ili mobilnog bankarstva.

 

1,13milijuna

građana koristi mobilno plaćanje

Odani gotovini
Kreditna kartica i dalje je najpopularniji oblik plaćanja na internetu. Za online kupovinu koristi je 1,87 milijuna građana (75,6 posto online kupaca). Jedan od glavnih razloga popularnosti kreditnih kartica, osim jednostavnosti plaćanja, leži i u mogućnosti plaćanja na rate što bira gotovo polovica svih korisnika kartica. Obročno se plaća u pravilu kupnje veće od tisuču kuna (25,3 posto ispitanih), odnosno iznad 500 kuna (27,6 posto ispitanih).

 

1,87milijuna

građana plaća karticama

Međutim, Hrvati su na internetu i dalje vrlo odani gotovini. Praktički svaki četvrti online kupac u Hrvatskoj robu naručuje pouzećem i plaća je gotovinom pri preuzimanju. Riječ je o 589,2 tisuće građana (23,8 posto online kupaca). Iz istraživanja nije vidljivo da li je to zbog nepovjerenja u trgovce ili općenito pružatelje financijskih usluga. S druge strane, u istraživanju se navodi  da Hrvati kupuju u domaćim online trgovinama. Čak dvije trećine kupaca kupovalo je u hrvatskim web trgovinama. Pri tome njih 90 posto prethodno je usporedilo cijene u više trgovina. Za to su podjednako koristili i računala i mobilne telefone.

Sigurnost nepoznanica
Brend igra veliku ulogu u uspjehu domaćih web trgovina. Naime, 75 posto online kupaca odgovorilo je da kupuje isključivo od velikih prodavatelja. Rezultat je to vrlo malog znanja o IT sigurnosti. Iako 89 posto ispitanika tvrdi da podatke o kreditnim karticama ostavlja samo na stranicama koje imaju SSL zaštitu, njih tek trećina kaže da prije kupnje provjeri SSL certifikat trgovca.

Komentari (6)
Pogledajte sve

…bojim se , da će bankomat reći………nema sredstava na računu…..
a ulozi će Vam biti isplaćeni u dogledno vrijeme,…..o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni….

>97%
tipican primjer nekoga tko lupeta brojeve. ako obajsnis od kuda bas 97% dat cu ti novaca koliko zelis
pazi imas posla s covjekom koji cijeli zivot izracunava rizike i znade dosta o vjerojatnosti.
i za kraj…
momci samo vi “brijte” dalje po svome … ne dao bog da te chipirali u sklopu akcije “ovce u torove”.

Funky, previše briješ na teorije zavjere. 97% onog što danas zoveš novcem su nule i jedinice na računalima banaka – novci koje banke izmišljaju iz ničega, bez da su ikome za to odgovorne – a ti brineš o jednom platežnom sredstvu koje nije podložno središnjem upravljanju? Ako te riječi koje ne razumiješ plaše, dobro, ali to nije razlog da kreneš pričati o nekakvim Bildenberg grupama itd.

>Mozes li pojasniti kako to big brother moze tebi uzeti bitcoine?
Gdje su ti podaci u kompjuterima.
Onaj tko kontrolira kompjuter jednostavno izbrise record i ti si “Erased” iz filma Arnolda Schwarzingera.
Ali dok je lova, ziva lova u opticaju to se ne moze dogoditi…zato i banke pokusavaju maknuti gotov novac-iz istog razloga da je lakse kontrolirati ljude.
Btw, tko stoji iza bitcoina? Po cemu je to tako sigurna valuta?
Dakle bilo koji oblik koji mice novac i uvodi virtualne vrijednosti je put prema kontroli ljudi.
Jel sada jasnije zasto?

New Report

Close