Bitcoin nestabilan 
da bi se njime plaćalo

Autor: Tomislav Pili , 20. srpanj 2017. u 14:24
Foto: Reuters

U ECB-u skeptični prema digitalnoj valuti.

Bitcoin će morati pričekati još dugo vremena da u Europi postane službeno prihvaćeno sredstvo plaćanja, ako je suditi po stavu dužnosnika Europske središnje banke (ECB). Kako navodi Reuters, član Vijeća guvernera te institucije i guverner austrijske središnje banke Ewald Nowotny upozorio je kako bitcoin trenutno ne zadovoljava uvjete za uvrštenje u službeno prihvaćene načine plaćanje. Razlog: nedostaje mu stabilnost kretanja vrijednosti te je preranjiv na špekulacije.

“Bitcoinu nedostaje jedna stvar koja čini dobre valute, a to je stabilnost”, izjavio je Nowotny u intervjuu za austrijski dnevni list Kleine Zeitung, a koji je jučer objavljen. “Bitcoin je i objekt špekulacije”, dodao je prvi čovjek austrijske monetarne vlasti.

Činjenica je da bitcoinu, ako i ostalim digitalnim valutama, nedostaje jedinstveno nadzorno tijelo, poput središnje banke. Doduše, njegovi zagovornici baš to ubrajaju u najveće prednosti. Transakcije bitcoinom bilježe se na tisućama računala širom svijeta koja potvrđuju valjanost transakcija.

Dio trgovaca u svijetu počeo je prihvaćati plaćanje u bitcoinu, a sve se više koristi i kao način transfera novca bez potrebe za posredovanjem treće strane. Druga je činjenica da je ta digitalna valuta počela privlačiti sve više investitora koji u njoj vide alternativu zlatu i “čvrstim valutama” kao sredstvu očuvanja vrijednosti. Bitcoin je u lipnju postigao rekordnu vrijednost iznad 3000 dolara. Do sada je cijena oslabila za petinu, ali je ta digitalna valuta i dalje 245 posto u plusu u posljednjih godinu dana.

Bitcoinom se trguje na specijaliziranim burzama poput dionica i obveznica na tradicionalnim financijskim tržištima. Ewald Nowotny u razgovoru za austrijski medij naglasio je kako središnje banke ne bi trebale zabranjivati transakcije bitcoinom, ali da investitori i svi koji njime žele plaćati robu i usluge moraju biti svjesni rizika.

Prema travanjskim tvrdnjama člana izvršnog odbora ECB-a Yvesa Merscha, u monetarnoj vlasti eurozone trenutno rade na “eksperimentalnoj verziji” digitalne valute relativno slične bitcoinu.

No, potrebno je provesti dodatne provjere prije razmatranja može li se takva digitalna valuta prihvatiti kao službeno sredstvo 
plaćanja 

Komentirajte prvi

New Report

Close