Nepotrebni troškovi od kojih odmah možete odustati i uštedjeti novac

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2015. u 11:00
Foto: Thinkstock

Nakon analize mjesečnih izdataka kućanstva može se uočiti koje su to aktivnosti koje ne pripadaju kontroliranoj potrošnji, a bez kojih se zapravo možem živjeti.

Svakodnevne navike, kojih nismo uvijek ni svjesni, mogu opteretiti kućni budžet. Jedan od načina kako poboljšati financijsko stanje analiza je i rezanje mjesečnih troškova. Nakon analize mjesečnih izdataka (kroz period od nekoliko mjeseci) kućanstva može se uočiti koje su to aktivnosti koje ne pripadaju kontroliranoj potrošnji, a bez kojih se zapravo možemo živjeti. 

Hrana kao jedan od najčešćih i najvećih mjesečnih izdataka, odnosno, neracionalno kupovanje namirnica (koje se potom ne iskoriste, kupovanje više vrsta iste namirnice, gomilanje hrane i slično), na prvom je mjestu nekontroliranog trošenja. Nakon hrane, zabava i aktivnosti koje si svi rado priuštimo kao razonodu sljedeća su stavka na popisu neplaniranih i/ili nepotrebnih troškova. Na trećem mjestu nalazi se posjedovanje osobnog automobila, i to najčešće onog za kojeg nismo financijski sposobni. 

Neki od troškova od kojih se može odustati su: 

1. Kabelska televizija

Pretplata na kabelske programe može znatno opteretiti kućni budžet, posebice uzmemo li u obzir širinu ponude programskih paketa koji se trenutno nude na tržištu, njihove cijene i mogućnosti kombiniranja. Strani i specijalizirani program koji možemo gledati putem kabelske televizije nerijetko kvalitetom opravdava cijenu. No, ako smo realni, shvatit ćemo da nam uz poslovne i dnevne obaveze ostaje malo ili nimalo vremena za opušteno gledanje televizije. Cijena i nedostatak vremena dva su ključna faktora koji idu u korist otkazivanja pretplate.

2. Rata kredita za automobil

Umjesto otezanja perioda otplate kredita na najduži mogući rok, i to uplaćivanjem minimalnog dozvoljenog iznosa, preporuka je ubrzati ovaj proces na način da se rate otplate udvostruče ili čak utrostruče, ovisno o mogućnostima. Iako na prvu djeluje nemoguće u većini socioekonomskih okvira, u pozadini ovakve odluke nalazi se činjenica kako se rok otplate zbilja brže smanjuje i kako se takve obaveze možemo ranije riješiti. Jednako tako, izbor automobila koji odgovara financijskoj situaciji, a ne imidžu koji se želi ostaviti, dodatni je način uštede.

3. Odlasci na večere i izlasci

Odluka o rezanju troškova kućnog budžeta, bila ona motivirana proširenjem obitelji ili ne, svoj uspjeh može zahvaliti i odricanju od jednog od najčešćih načina kojim se volimo razmaziti. Riječ je o odlascima na večere ili izlascima općenito, koje ne treba izbaciti sasvim s obzirom kako socijalni kontakti igraju važnu ulogu u privatnom i poslovnom svijetu, već ovakvu praksu treba reducirati na prihvatljivu razinu. Većina hrane može se pripremiti i doma, tako da su egzotični izleti u tajlandski restoran, primjerice, izvedivi i u kućnoj varijanti.

4. Članarina u teretani

Slično kao s pretplatom za kabelsku televiziju, članarina u teretani jedan je od troškova kojem robujemo jer smatramo da pripada načinu života koji prakticiramo ili želimo prakticirati. Za one koji usluge teretane koriste povremeno i nisu aktivni članovi, ovakav izdatak pripada nepotrebnim troškovima. Praktična alternativa za ljude koji žele održati tijelo u formi, dok za teretanu nemaju ili novca ili vremena, je vježbanje u kući uz pomoć videa i praktičnih savjeta. 

5. Nepotrebni troškovi i neplanirane kupnje 

Kućni budžet može biti opterećen i neplaniranim kupovinama. Mogućnosti poput on line trgovina i  internetska prodaja, gdje se artikli mogu naći po znatno nižim cijenama, na kraju mjeseca stvore prilične troškove. Ovoj kategoriji trebalo bi pristupiti pitanjem: Treba li mi ovo doista? Ukoliko je odgovor negativan – od takve kupnje treba odustati. Ukoliko malo analiziramo svoje troškove u posljednjih nekoliko mjeseci, možemo vidjeti koliko smo puta kupili nešto samo zato jer se nudilo po pristupačnoj cijeni, iako nam nije trebalo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close