Sve veća ulaganja u zaposlenike

Autor: Marta Duić , 22. travanj 2015. u 14:55
Thinkstock

Nove generacije zaposlenika sve više zahtijeva fleksibilnost pristupu znanju i aktivno koristi nove tehnologije za informiranje i povezivanje s drugim stručnjacima.

U poslovnom svijetu danas neizbježna je rečenica „Ljudi su naša najveća vrijednost“. Istraživanje koje je proveo SELECTIO na uzorku 62 tvrtke pokazalo je da tvrtke s razvijenim sustavom upravljanja zaposlenicima imaju dvostruko veću profitnu maržu od kompanija koje imaju slabije razvijene prakse upravljanja ljudskim potencijalima.

Ovi rezultati su u skladu s globalnim istraživanjem koje je proveo Boston Consulting Group čije istraživanje pokazuje da kompanije koje ulažu u zaposlenike imaju 99% veću kumulativna stopa rasta cijene dionica od prosjeka S&P 500. Dodatno, tvrtke koje imaju razvijen prakse regrutiranja zaposlenika, upravljanja talentima, upravljanja radnim učinkom i razvojem liderskih vještina menadžera imaju dvostruko veći rast prihoda i dvostruko veću profitnu maržu.

Analiza ulaganja u usavršavanje poslodavaca nositelja certifikata Poslodavac Partner pokazala je da uspješni hrvatski poslodavci u prosjeku ulažu 3.969 kuna po zaposleniku u različite oblike usavršavanja. Prevedeno u terminima vremena, zaposlenici u uspješnim kompanijama u prosjeku provedu 32 sata godišnje ciljano razvijajući svoja znanja i vještine.

Najviša ulaganja u usavršavanje su u farmaceutskim kompanijama te internacionalnim kompanijama koje zaposlenicima omogućuju i treninge u drugim državama te rad na međunarodnim projektima.

Ključni aspekt kvalitete edukacije je mogućnost primjene stečenog znanja u radu. Stoga je trend u sve većem broju kompanija primjena modela razvoja zaposlenika po principu 70/20/10 pri čemu se 70% razvoja događa kroz postojeći posao i projekte, 20% uz pomoć mentora ili coacheva i 10% kroz obrazovne programe

Nove generacije zaposlenika sve više zahtijeva fleksibilnost pristupu znanju i aktivno koristi nove tehnologije za informiranje i povezivanje s drugim stručnjacima. Dubinska analiza tvrtki koje uspješnije upravljaju zaposlenicima pokazala je da se one ističu u razvijenosti praksi u pet glavnih područja:

  • Strateško upravljanje zaposlenicima
  • Razvoj liderski vještina i usmjerenost menadžera na kvalitetno upravljanje zaposlenicima
  • Transparentno praćenje radne uspješnosti i nagrađivanje dobrih rezultata
  • Definiranje i razvoj ključnih kompetencija zaposlenika
  • Mogućnost razvoja karijere i upravljanje talentima

U tijeku je natječaj za stipendije vrijedne 5500 eura!

Ako vas zanimaju napredna znanja iz područja inovacija, upravljaja ljudskim potencijalaima i vođenja, na RIT Croatia imate priliku pohađati vrhunski američki Master of Science studij ˝Service Leadership and Innovation˝, 

RIT Croatia poziva zainteresirane kandidate da se prijave na natječaj za stipendije. Više informacija o samome natjecanju nalazi se ovdje,  a zainteresirani kandidati mogu se prijaviti najkasnije do 25. svibnja 2015.

Tri najbolja kandidata iz natječaja osvajaju pojedinačne stipendije u iznosu od 5500 eura. Zainteresirani kandidati moraju imati završen preddiplomski studij (ili četverogodišnji studij za osobe koje su diplomirale prije bolonjskog sustava) na akreditiranoj visokoobrazovnoj ustanovi te dokazanu visoku razinu znanja engleskog jezika.

Zanima Vas više? Javite se telefonom + 385 (0)1 643 9100 ili elektronskom poštom na ms@croatia.rit.edu. Posjetite našu stranicu i prijavite se!

Komentirajte prvi

New Report

Close