Sudska praksa: Kada predstečajna nagodba nije okončana

Autor: Mićo Ljubenko , 27. studeni 2016. u 22:00
Mićo Ljubenko

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kaže da do okončanja postupka predstečajne nagodbe nije dopušteno pokrenuti stečajni postupak.

Ne može se voditi stečaj ako je pokrenut upravni spor

Prema stavu Visokog trgovačkog suda RH, Pž-1982/16, pravilna je odluka prvostupanjskog suda kojom je odlučio prekinuti postupak jer iz spisa proizlazi da je stečajni dužnik doista pokrenuo predmetne postupke pred Upravnim sudom u Zagrebu, a to znači da predmetna rješenja (Ministarstva financija, Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak, Financijske agencije) iako konačna, nisu postala pravomoćna – dakle postupak predstečajne nagodbe nije pravomoćno okončan.

Odredbom članka 39.st.3. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi određeno je da do okončanja postupka predstečajne nagodbe nije dopušteno pokrenuti stečajni postupak. Ovaj sud ne može ulaziti u osnovanost predmetnih tužbi i ako je zakonom dužniku dopušteno da protiv predmetnih odluka podnese tužbu upravnom sudu, onda to ovaj sud kao ni sud prvog  stupnja ne može zanemariti i ne može zanemariti postojanje mogućnosti da te tužbe doista budu i usvojene, a time odluka o tome da se obustavlja postupak predstečajne nagodbe poništena.

Komentirajte prvi

New Report

Close