Poreznici vam dolaze u nadzor? Evo što morate znati

Autor: Antonio Prtenjača , 04. travanj 2014. u 08:00
Thinkstock

Porezni nadzor se mora najaviti, i to najmanje osam dana prije početka nadzora osim ako se najavom gubi svrha nadzora.

Piše: Antonio Prtenjača; info@poreznaklinika.com, Porezna klinika

Vaše društvo ima porezni nadzor i vi ne znate kako postupiti? U nastavku donosimo nekoliko osnovnih načela i pravila po kojima se postupak nadzora mora provoditi.

Bez obzira na stavove koje serviraju medijske kuće, porezni inspektori nisu uvijek „babe-roge“ . To su ljudi koji rade svoj posao kao i svatko drugi, a dokaz tome je što je u ovoj godini obavljeno preko 23.000 nadzora , a privremenu zabranu obavljanja djelatnosti dobilo je manje od 600 obveznika što najbolje dokazuje kako u poreznom nadzoru postoje stroga pravila propisana Općim poreznim zakonom. Neka od njih se navode dalje u članku;

Prvo i osnovno porezni nadzor mogu provoditi porezni inspektori, porezni revizori, ovlašteni državni službenici za provedbu nadzora ili druge stručne osobe koje ovlasti čelnik poreznog tijela.

Drugo; porezni nadzor se mora najaviti i to najmanje osam dana prije početka nadzora OSIM ako se najavom gubi svrha nadzora. U tom slučaju obavijest o nadzoru će se uručiti neposredno prije samog nadzora.

Svakako, u obavijesti o nadzoru se moraju navesti svi podatci koje propisuje članak 107. Općeg poreznog zakona.

Što se same radnje nadzora, obavlja se u uobičajenom radnom vremenu osim ako postoji opravdan razlog za obavljanje nadzora izvan uobičajenog radnog vremena.

O poreznom nadzoru se obavlja zapisnik koji mora sadržavati sve podatke opisane u članku 112 Općeg poreznog zakona.

Zapisnik mora biti uredan, ne smije se ništa mijenjati , a sve što se prekriži mora ostati čitko. Postoji mogućnost PRIGOVORA NA ZAPISNIK, ako za to ima osnove, a rok za prigovor ne može biti kraći od 5 dana niti dulji od 20 dana od PRIMITKA zapisnika. Porezno tijelo je svakako dužno prigovor razmotriti.

U predviđenim slučajevima odnosno kada se iznesu dokazi koji ukazuju na to da bi trebalo izmijeniti ocjenu u zapisniku sastavlja se dopunski zapisnik na koji se na koji se ne može podnijeti prigovor te se na temelju zapisnika i dopunskog zapisnika izdaje porezno rješenje. Takvo porezno rješenje se mora donijeti najkasnije u roku od 60 dana od uručenja zapisnika odnosno dopunskog zapisnika.

I to su zapravo osnovni koraci koji se događaju u poreznom nadzoru. Stoga vodite računa o svojim pravima tijekom nadzora i strah od inspekcije zaboravite.

Radite na tome da su vam poslovne knjige što urednije i nađite što stručnijeg knjigovođu koji vam u sličnim situacijama biti najbolji prijatelj.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Oprostite kolega ali mislim da vi nikada niste doživjeli pravi porezni nadzor

Za neka pitanja ni sami inspektori neznaju odgovor, kako će onda znati građani.Zakone tumače kako se njima prohtije. Kako tomu stati na kraj?

http://www.novilist.hr/Info-Fun/Zanimljivosti/Seks-cini-ljude-sretnijim-zdravijim-i-bogatijim

New Report

Close