Pet razloga zašto pretjerano ispijanje kave ubija karijeru

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2015. u 09:03
Foto: Thinstock

Iako se čini da nam kava daje dragocjenu energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka, prekomjerna količina kofeina može prouzročiti posve oprečan efekt.

Većina poslovnih ljudi ne samo da voli kavu, već je i ovisno o tom napitku. Kofein isprva poboljšava koncentraciju pa nam se čini da smo zbog toga puno produktivniji. Nakon šalice kave osjećate se bistro, imate više energije i motiva za rad. Pa onda mora da je kava odlična za karijeru, zar ne? Jest, piše Entrepreneur, ali samo ako je pijete u umjerenim količinama. Evo kako pretjerana količina kave može naštetiti vašoj karijeri.

1. Kofein vas može navesti da preskočite doručak

Probudite se u zadnji čas, putem zgrabite šalicu kave i zaboravite na doručak. Pripazite, kava jest dobra za buđenje i naoko nam da nužnu energiju za početak dana, no ta energija samo je iluzija jer tijelu treba kvalitetna hrana kako bi moglo funkcionirati. Preskakanje doručka oduzima energiju i umu i tijelu, što na kraju smanjuje produktivnost. 

2. Premalo sati sna postaje vam navika

Koliko ste puta radili do kasno u noć kako biste završili neki projekt i tješili se da ćete premalo sati sna nadoknaditi šalicom kave ujutro? Ako vam se to često događa morate znati da nedostatak sna može jako naškoditi vašoj karijeri jer vam se nakon nekog vremena sve teže usredotočiti pa će vam i za rutinske poslove trebati više vremena nego obično. 
 

3. Potiče nesanicu

Previše kava koje popijete tijekom dana može uzrokovati nesanicu, osobito ako kavu pijete u večernjim satima. Zbog nesanice ćete sutra biti mrtvi umorni, što će vas navesti da pijete još više kave i našli ste se u začaranom krugu. Vrlo brzo ni kava vam neće pomagati da se iščupate iz opće obamrlosti, a vaša će karijera jako patiti.

4. Nije jeftina

Izračunajte koliko vas košta pijete li samo jednu do dvije kave dnevno na mjesečnoj razini i shvatit ćete da je riječ o ne baš malom iznosu. 

5. Kava povećava krvni tlak

Kofein povećava krvni tlak što nije jako štetno ako se kofein konzumira u malim dozama. Međutim, imate li vrlo stresan posao zbog kojeg vam krvni tlak ionako leti u nebo, pretjerano konzumiranje kave može vam prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme. Kombinacija visokog tlaka i plitkog disanja uzrokovanog unosom velike količine kofeina ograničit će dotok kisika u mozak. U takvom stanju i najjednostavniji zadaci postaju teški. 

Komentirajte prvi

New Report

Close