Lošu je vijest šefu najbezbolnije priopćiti u utorak ujutro

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2008. u 06:30

Istraživanje Office Angelsa pokazalo je da su direktori i drugi menadžeri srijedom najotvoreniji za razgovor o novcu, napredovanju i radu na novim projektima

Najbolji je dan za traženje godišnjeg odmora ponedjeljak, a u utorak je najbezbolnije priopćiti šefu lošu vijest. Srijeda je najpogodniji dan za traženje povišice, četvrtak za predlaganje inovativnih ideja, a petak je najbolji ako šefa trebate zamoliti za neku uslugu.

Pokazalo je to istraživanje Office Angelsa, američko-britanske kompanije za “novačenje” uredskog osoblja i kadrovski konzalting, čiji autori ističu kako raspoloženje menadžera ovisi o danu u tjednu, količini posla i približavanju vikenda, prenose thisismoney.co.uk i moj-posao.net. Analiza intervjua sa 1500 direktora i drugih menadžera pokazala je da je 78 posto njih srijedom najotvorenije za razgovor o novcu. Uvriježeno je mišljenje da je ponedjeljak najteži dan u tjednu, ali to nije slučaj s direktorima. Naime, njih 71 posto preko vikenda se u potpunosti odmori, pa su ponedjeljkom izrazito spremni za sklapanje novih suradnji. Prema izjavama 64 posto direktora, godišnji odmor zaposlenicima je najbolje zatražiti ponedjeljkom popodne. Možda je utorak rano ujutro najpovoljnije vrijeme za priopćiti lošu vijest direktoru ili drugom šefu. Autori istraživanja objašnjavaju da od utorka do kraja tjedna šefovi imaju dovoljno vremena kako bi riješili problem, a pohvalno je što ih zaposlenik nije zaskočio s problemom na samom početku tjedna. Osim što je zaposlenicima povišicu najbolje tražiti srijedom, tog dana povoljno je vrijeme i za smišljanje novih poslovnih projekata ili pokazivanje ambicija za napredovanjem. Naime, 61 posto direktora izjavilo je da su srijedom susretljiviji prema zaposlenicima koji žele napredovati ili raditi na novim projektima. Četvrtak je, pak, najbolji dan da se šefu predloži nova ideja, kaže 67 posto direktora, a petak je najpovoljniji za traženje usluga, uključujući i raniji odlazak s posla. Naime, 51 posto direktora ističe da su tog dana mnogo opušteniji i skloniji neformalnim razgovorima. Autori istraživanja ističu da dnevno raspoloženje ovisi od osobe do osobe, ali zbog rutine poslovnog tjedna većina će se direktora većinom ponašati po navedenim obrascima. I jedno istraživanje portala MojPosao upućuje na to da se u radnom tjednu javlja stanovita pravilnost. Na pitanje “mrzite li raditi ponedeljkom ili vas umor hvata tek krajem tjedna” u veljači 2008. odgovorilo je 219 ispitanika, od kojih je 46 posto smatra da je njihova produktivnost najveća sredinom tjedna. Jedan je sudionik ankete objasnio da je početkom tjedna depresivan, a krajem tjedna na izmaku snaga, pa se može reći kako je od utorka do četvrtka najproduktivniji. Da je njihova produktivnost najveća početkom tjedna smatra 34 posto ispitanika. Jedna je osoba navela da je najproduktivnija utorkom, nakon što se ponedjeljkom priprema za rad. Zanimljiv je bio odgovor jedne osobe čija je produktivnost najveća samo ponedjeljkom – jer već od utorka zbraja dane do vikenda. Samo 20 posto ispitanika smatra da je njihova produktivnost najveća krajem tjedna. Jedan je ispitanik naveo da ga petkom “uhvati silna motivacija” jer zna da ga čeka slobodan vikend, a drugi je naveo da je najproduktivniji kad je najveseliji, a to je petak.
(PD)

Komentirajte prvi

New Report

Close