Kupujete auto? Ovih pet stvari trebate znati

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2014. u 13:37
Thinkstock

Kupovanje auta može se pokazati kao jedan od vaših najvećih financijskih pothvata te sam proces da odaberete željeni auto može trajati i nekoliko mjeseci.

Kupovanje auta može se pokazati kao jedan od najvećih financijskih pothvata te sam proces da odaberete željeni auto može trajati i nekoliko mjeseci. Međutim, ako doista želite kupiti kvalitetan auto koji je u skladu s cijenom koja se nudi, potrebno je staviti emocije na stranu prilikom kupnje te odrediti realističan budžet. Definirajući što zapravo želite od auta i njegovu cijenu, može vam pomoći da pronađete vaše idealno vozilo. Zbog toga je Yahoo News pronašao 5 najvećih grešaka tijekom kupnje, koje bismo trebali izbjegavati:

Kupovanje u krivo vrijeme godine

Prodavači automobila najčešće početkom godine dobivaju nove serije automobila, zbog čega nemaju neke striktnije prodajne ciljeve. Prema tome, ponuđivač može biti fleksibilniji kada su u pitanju cijene auta, od čega biste mogli imati koristi. Također,  preporučuje se i kupnja krajem ljeta te početkom jeseni jer tada imate priliku kupiti po odličnoj cijeni prošlogodišnji model, prije nego što prodavači počnu prodavati noviju seriju.

Obilaženje samo jednog ponuđača

Dok mnogi prodavači mame kupce u tek otvorenim auto salonima te testnim vožnjama, isplati se obići više ponuđača. Najbolje bi bilo da si ostavite vremena da posjetite minimalno tri ponuđača ili auto salona, prije nego što se odlučite za kupnju. Naime, tijekom posjete imate priliku razgovarati s prodavateljima te im postavljati pitanja, fotografirati vozila te ih uspoređivati. Također, imajte na umu da prodavateljima pričate o automobilu koji želite kupiti, jer postoji mogućnost da tijekom pregovaranja dobijete bolju ponudu za željeno vozilo.

Tijekom kupnje razmišljate samo o cijeni mjesečnih rata  

Prema preporuci prodavača automobila, trebali biste za novo vozilo uzeti zajam koji biste otplaćivali sljedećih pet ili šest godina, kako bi vam mjesečno nakon plaćanja ostalo još dovoljno novca za druge potrepštine. Međutim, imajte na umu da vam u navedenom vremenskom razdoblju od pet do šest godina opada i cijena automobila koji otplaćujete. Zbog toga biste trebali razmisliti o stvarnoj vrijednosti vozila koje kupujete te hoće li se takva transakcija uistinu isplatiti.

Vjerovanje da je ponuda dobra samo na onaj dan  koji ste vi došli

Nerijetko se možete susresti s prodavačima koji vam ostavljaju malo vremena da kupite novi auto, a neki vrše pritisak da određena akcijska ponuda "traje još samo danas". Čak i ako uspješno ispregovarate odličnu cijenu za novi auto, ostavite si ipak više vremena za konačnu odluku.  

Ne istražujete sami koliko vrijedi auto

Ako planirate zamijeniti automobil koji trenutačno posjedujete, nemojte dopustiti trgovcu da vam on definira cijenu. Naime, najbolje bi bilo da si uzmete vremena kako biste saznali vrijednost vašeg vozila na tržištu. Iako bi nekolicina trgovaca mogla reći da je to idealna cijena za vas, morate uzeti u obzir da  rade račune na temelju vlastite evaluacije. Ako sami definirate cijenu, imat ćete bolje znanje tijekom pregovaranja što vam se može pokazati bitnim.

Komentirajte prvi

New Report

Close