Čovjek koji je posjetio sve zemlje svijeta prije 40., ima tri stvari bez kojih nikada ne ide na put

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2015. u 12:04
Foto: Thinkstock

Gunnar Garfors je, do svoje 37. godine, proputovao svih 198 zemalja svijeta, što je poprilično impresivno. Najkorisnijima su mu se pokazale sitnice o kojima većina nas ne vodi računa.

Iako bi svi očekivali da takav svjetski putnik ima vrlo komplicirana pravila za putovanja, on otkriva da su tri vrlo jednostavne i dostupne stvari koje su mu bile od velike pomoći na njegovim putovanjima – isprintani plan putovanja, mala bilježnica i olovka.

Njegov plan putovanja uključivao je sve detalje, od adrese hotela u kojima je odsjedao do mjenjačnica u kojima će moći promijeniti novac u potrebnu valutu zemlje u kojoj odsjeda.

Garfors objašnjava zašto su ove tri stvari ključne pri svakom putovanju:

1. Nositi sa sobom komad papira, sigurnije je od nošenja laptopa ili iPad-a

Stranac koji putujući posjeduje skupe naprave kao što je mobitel, iPad ili laptop većinom na sebe privlači nevolju. Postoji velika vjerojatnost da će ga pokušati ukrasti, a ako ga i ne pokradu, barem će mu pokušati previše naplatiti neku od usluga. Tako primjerice Garfors kaže kako iako sve ima na laptopu ili iPadu, posjećuje li neku od siromašnijih zemalja te spravice neće izvlačiti iz torbe u taksiju jer mu je dvostruko skuplja vožnja skoro pa zagarantirana.

Garfors je imao i problema na aerodromu u Indiju kada je pokazao elektronsku kartu, koju oni nisu htjeli prihvatiti jer nije bila isprintana. Tako je bio primoran vratiti se u grad i isprintati kartu kako bi mogao nastaviti svoje putovanje. Nakon toga uvijek isprinta kartu kako mu se ne bi ponovila neugodnost iz Indije.

2. Možete susresti ljude koji ne pričaju engleski

Garfors uvijek sa sobom nosi malu bilježnicu u slučaju da susretne ljude koji ne pričaju engleski, jer na taj način on nacrta ono što želi reći. Garfors je rekao kako je to jednom napravio u Iranu gdje je morao nacrtati narudžbu u jednom restoranu, kako bi on i njegov brat mogli pojesti ono što žele.  Iako on baš i nije nadaren za crtanje, kaže kako su se na kraju ipak uspjeli sporazumjeti i oni su na kraju dobili zaista ono što su naručili.

4. Ako nemate olovku,  izgubit ćete dragocjeno vrijeme

Prema Garforsu, mnoge zemlje koje je posjetio traže od turista da prilikom ulaska u zemlju ispune potrebne formulare. Ističe da će se taj proces odužiti, ukoliko nemate svoju olovku pri ruci jer ćete u tom slučaju morati čekati da formular prvo ispuni osoba pored vas, kako bi vam kasnije mogla posuditi svoju.


Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close