Ako kupujete u IKEA-i, izbjegavajte ovih 8 skupih pogrešaka

Autor: Poslovni.hr , 22. lipanj 2019. u 10:26
Foto:John Nguyen/Press Association/PIXSELL

Ikea je poznata po ukusnim švedskim mesnim okruglicama, besplatnim olovkama i uputama za montažu namještaja.

Ali to također može biti odlično mjesto za pronalaženje dobrih ponuda kada kupujete namještaj za kuću – sve dok ne napravite neke uobičajene pogreške u kupnji.

„Ikea je dizajnirana za impulsnu kupnju“, govori za CNBC Make It Sara Skirboll, stručnjakinja za shopping i trendove za RetailMeNota.

To znači da može biti nezgodno jednostavno napraviti kratki izlet kako biste kupili nekoliko stvari. Umjesto toga, ako niste mudri, izaći ćete satima nakon kupnji namještaja i potrepština za koje niste znali da ih trebate.

Evo osam uobičajenih pogrešaka koje stručnjaci preporučuju da izbjegnete sljedeći put kada kupujete u Ikei kako biste maksimizirali svoje vrijeme i svoje potencijalne uštede. Naglašavamo da se podatci u ovom tekstu ne odnose na zagrebačku robnu kuću IKEA.

1. Prije kupnje ne mjerite

Čini se da nema smisla, ali to može biti skupa pogreška ako kupite komad namještaja koji se ne uklapa u vaš prostor. Provjerite jeste li uzeli vremena da izmjerite svoj prostor prije nego što krenete u Ikeu, kaže urednica u Brad's Deals Lindsay Weekes.

Napravite više mjerenja nego što mislite da će vam trebati, možda čak i u više soba. "Nikad ne znaš u što se možeš zaljubiti", kaže ona. Ne želite riskirati da ne budete imali sve potrebne informacije.

Ne samo da trebate izmjeriti svoju sobu, već možete i mjeriti svoje vozilo. Ikea daje veličinu pakiranja na internetskoj stranici, tako da ako planirate neke velike kupnje, vrijedi dvostruko provjeriti možete li ono što kupite odvesti kući.

Ako imate problema s vizualizacijom novog namještaja u vašem domu, Ikea je uvela aplikaciju Ikea Place app 2017. godine kako bi pomogla u tome. Koristeći tehnologiju proširene stvarnosti (AR), aplikacija vam omogućuje da snimite fotografiju svoje sobe, a zatim točno vidite kako se više od 2.000 predmeta namještaja može uklopiti u vaš prostor.

2. Ne provjerite opcije unaprijed

Većina Ikeinih trgovina istodobno funkcionira kao izložbeni prostor, tržnica i skladište, tako da može biti zapanjujuće (i dugotrajno) doći tamo nepripremljen. Ako dizajnirate sobu (ili njih nekoliko), zatražite Ikea katalog unaprijed.

Na taj način možete 'kupovati' prije nego tamo stignete, kaže Weekes. "To čini iskustvo malo manje napornim."

Još jedan način da 'kupite unaprijed' je preko Ikeinih online planera soba. Interaktivni vodič vam omogućuje da odredite veličinu i raspored prostora, a zatim u prostoriju dodate Ikea namještaj i uređaje. "Također možete napraviti svoj popis za kupovinu na njihovoj web stranici, tako da ćete imati sve brojeve proizvoda na jednom mjestu", kaže Weekes.

Nakon što obavite pred-kupovinu, provjerite inventar prije odlaska. Većina proizvoda ima opciju "provjerite zalihe u lokalnoj trgovini" na internetu. Tada kada stignete tamo, možete pitati prodajnog suradnika u trgovini da vam pomogne da sve pronađete, kaže Skirboll.

Za $ 5, Skirboll kaže da kupci mogu izbjeći gužve i troškove dostave kupujući online i samo pokupiti iz trgovine (ako se ne želi dostava). Program, nazvan Click & Collect, također vas nagrađuje s 5$ vrijednom Ikea poklon karticom kada preuzmete narudžbu u trgovini.

Ako namještate novo mjesto i planirate napraviti velike kupnje, svakako se prijavite za Ikeine programe. Dobit ćete kupon za uštedu.

3. Ne znate kako se kretati u trgovini

Većina trgovina Ikee su ogromne i lako se izgubiti u labirintu soba i odjela.

Ako ne želite izgubiti fokus, provjerite jeste li pri prvom ulasku uzeli mapu rasporeda trgovine (koja također uključuje i zgodan popis za kupnju). Mapa uključuje i prečace između odjeljaka.

"Prečacima ćete uštedjeti vrijeme, a možda i novac", kaže Skirboll. Ako ste na početku zaboravili uzeti popis za kupovinu (i besplatnu olovku ili dvije) dok kupujete potražite znakove koji ukazuju na prečace.

4. Niste dio programa vjernosti

Najveći način da uštedite novac, kaže Weekes, jest da se pridružite programu lojalnosti: Ikea Family. Besplatno je i nudi popuste i promociju. Na primjer, članovi uvijek dobivaju besplatan topli čaj i kavu u restoranu.

Ikea za članove nudi popuste i nasumce nagrađuje članove poklon karticama.

Još jedna stvar: Članovi dobivaju 90-dnevnu zaštitu kupnje. Ako nešto kupite što se potom prodaje po nižoj cijeni – u roku od tri mjeseca možete donijeti svoj račun i dobiti povrat za razliku.

5. Ne uzimate pauzu

Nakon šetnje kroz salone, vrijeme je za pauzu i ponovno okupljanje u restoranu. To je dom slavne švedske Ikea večere s mesnim okruglicama.

"Hrana u Ikei je veliki bonus", kaže Skirboll, pogotovo za one koji kupuju kao obitelj i one koji na kraju ostaju malo dulje od očekivanog (budimo iskreni, većina nas).

Ne samo da je hrana vrlo jeftina (dječji obroci počinju od 2,99 dolara), pauza vam daje priliku da apsorbirate sve ideje i proizvode koje vidite u salonima. To može biti dobar trenutak da sagledate što stvarno trebate, a što ne ili ćete potražiti drugdje.

Tijekom cijele godine, Weekes kaže da Ikea ima promotivne događaje, uključujući besplatne obroke pa oni mogu biti dobri dani za kupnju.

6. Ne iskorištavate mogućnost da jedno vrijeme budete sami

Ponekad vam je potrebna ne samo hrana, već i odmor od kupovine s djecom. Većina trgovina nudi besplatnu skrb za djecu za djecu od 4 do 10 godina, kaže Weekes.

Možete ostaviti djecu do sat vremena, a ako ste član obitelji Ikea, dobivate dodatnih 30 minuta.

To vam uistinu može uštedjeti dodatno vrijeme i gnjavažu tijekom kupovine, kaže Skirboll.

7. Preskačete odjel As-Is

Ako želite najveće popuste krenite u odjeljku "As-Is", koji se obično nalazi u skladišnom dijelu trgovine. Ovdje možete pronaći stavke koje su drugi kupci vratili, dijelove s prikazom, proizvode koji se više ne proizvode ili one s manjim oštećenjima. Još jedan bonus, oni mogu biti unaprijed složeni, tako da se ne morate brinuti o montaži kada ih donesete kući.

Iako Ikea navodi da stavke u ovom odjeljku mogu biti i do 50% snižene, Weekes kaže da se cijene obično smanjuju za oko 15%. I kaže da većina lokacija nudi sniženje od 10% srijedom.

Kada je riječ o As-Is odjelu, Weekes kaže da će najveći izbor biti dostupan ponedjeljkom ujutro nakon puno povrata vikendom.

Još jedan popust na koji treba paziti: sve što nosi žute oznake "posljednje šanse". Čak možete provjeriti i ove stavke u lokalnoj trgovini prije kupnje, što je osobito korisno ako tražite određeni proizvod.

8. Ne kupujete u najbolje vrijeme

U najgorem trenutku, Ikea može biti pretrpana kupcima pa je gotovo nemoguće približiti se dovoljno blizu da biste vidjeli i dotakli proizvod koji vas zanima. Ako želite mirnije iskustvo, stručnjaci preporučuju kupnju u vremenu nazvanom ‘off hours’.

Leslie Rutland, osnivačica bloga ‘Seasoned Homemaker blog’ piše da je najbolje vrijeme za kupnju u subotu navečer od 18 sati, a a trgovina se zatvara (obično u 9 sati).

Također ističe da srpanj i kolovoz mogu biti najprometnija vremena, ne samo zbog toga što brucoši na fakultetima i novi učenici hrle opremati svoje spavaonice i nove apartmane, nego i zato što je najnoviji katalog Ikea tada objavljen s novim proizvodima.

Iako možete izbjeći mnoga pitanja slijedeći gore navedene savjete i trikove, vraćanje robe je često "neizbježno", kaže Skirboll. Ako se vratite, ona preporučuje da budete prvi u redu u trgovini kako biste razgovarali sa službom za korisnike. "Težite tome da vraćate robu oko 10 sati, kako biste razgovarali o razmjeni ili se ponovno vidjeli licem u lice sa suradnikom u trgovini", kaže ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close