5 slučajeva kada ne biste trebali koristiti kreditne kartice

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2015. u 08:33
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Osim fizičke krađe događaju se i krađe podataka s kartice na internetu ili uz pomoć elektronskih uređaja.

Otkako su kreditne i debitne kartice zamijenile gotovinu (koja je i dalje najsigurniji oblik plaćanja), sve češće dolazi do zlouporabe podataka.

Kako piše N1, osim  fizičke krađe događaju se i krađe podataka s kartice na internetu ili uz pomoć elektronskih uređaja koje kriminalci postavljaju na bankomatima i drugim uređajima, a portal je izdvojio neke od slučajeva kada je bolje ne koristiti kartice:

1. "Izolirani" bakomati"
Stručnjaci preporučuju da po mogućnosti koristite samo bankomate koji se nalaze uz banke ili u njihovoj neposrednoj blizini jer su oni udaljeniji na izoliranim mjestima mamac za kriminalce.

2. Kupovina aplikacija
Budite oprezni kod kupovine izvan svoje službene trgovine s aplikacijama ili službenog programa. 

3. Neprovjerene online stranice
Stranice za online kupovinu koje nisu provjerene najbolje je izbjegavati. 

4. Privremene trgovine
Ako primjerice na određenom koncertu kupujete majicu svog omiljenog benda, a tamo koriste sustav za plaćanje karticama, pripazite na sigurnost. Naime, oni već sutra odlaze iz vašeg grada i moguće su malverzacije.

5. Probne usluge
Ako želite isprobati probnu verziju neke aplikacije ili neke stranice za gledanje filmova gotovo sigurno ćete odmah na početku registracije morati unijeti podatke s karitce, a moguće je da vas "preveslaju".

Komentirajte prvi

New Report

Close