Žele 'opametiti' gradove svojom rasvjetom 'Leda'

U odjelu LED rasvjete zaposleno 20 od ukupno 90 stručnjaka tvrtke/Borna Filić/PIXSELL U odjelu LED rasvjete zaposleno 20 od ukupno 90 stručnjaka tvrtke/Borna Filić/PIXSELL

Rješenja ponudili gradovima i općinama u zemlji i regiji. Dnevno mogu proizvesti i 500 komada 'high tech' rasvjete.

Etablirana hrvatska ICT tvrtka Omega software odlučila je proširiti svoju djelatnost sa softvera i na hardver u segmentu tzv. Pametnih gradova te je prije dvije godine nastao novi odjel pod brandom Leda koji proizvodi LED rasvjetna tijela.

Danas čitavo poduzeće zapošljava 90-ak ljudi, a u Leda odjelu zaposleno je 20 djelatnika. Tvrtka je dosad ponudila svoja rješenja rasvjete za niz općina i manjih gradova, u Hrvatskoj te u susjednim zemljama, a naredni cilj su im veliki gradovi u Hrvatskoj i regij. To je bio i razlog da ih ovog tjedna posjeti gradonačelnik Milan Bandić koji se iz prve ruke mogao uvjeriti da se najveći dio proizvodnje i sklapanja rasvjetnih tijela odvija upravo u Novom Zagrebu.

Njegov domaćin, direktor tvrtke Goran Mihalić, podsjetio je da se njihova grupa bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja koja se temelje na vlastitim inovativnim razvojnim platformama.  "Naš portfolio rješenja, proizvoda i usluga obuhvaća razvoj, implementaciju te integraciju kompleksnih ICT rješenja koja pokrivaju mnoga područja djelatnosti, a primjenjiva su za državnu upravu i lokalnu samoupravu, javna poduzeća, privatni i uslužni sektor te energetiku", kazao je Mihalić.

 

27 milijuna

kn bio je prihod Omega softwarea u 2016., uz dobit od pet milijuna kuna

Dodao je da je sama Leda linija inovativnih rasvjetnih tijela za unutrašnju i vanjsku upotrebu, od pametne javne rasvjete do dugovječnih LED cijevi. "Inicijativa za intrapoduzetnički projekt pokrenuta je prije tri, a sam pogon je s radom krenuo prije dvije godine sa samo dva stručnjaka. Danas projekt zapošljava 20-ak radnika u proizvodnji te može dnevno proizvesti 500 komada visokotehnoloških tijela javne rasvjete, osposobljenih za rad u pametnim gradovima budućnosti povezanih podatkovnom mrežom - Internet of Things (IOT).

Naš proizvodno-prototipni pogon u Kamenarki sadržava showroom, manufakturni dio, glavnu proizvodnu liniju, IOT laboratorij i pogon za brzo prototipiranje. Kao spoj lokalnog znanja i vrhunske tehnologije, Leda proizvodi se smišljaju, sastavljaju i testiraju te certificiraju u Zagrebu, a prodaju diljem regije", istaknuo je Mihalić. Ističe da im je cilj do 2020. proširiti asortiman te steći dodatne kompetencije čime će se ponuditi i globalnom tržištu kroz nastup na najvećem svjetskom sajmu pametne rasvjete u Frankfurtu. Omega je lani imala prihod od 27 milijuna te dobit od pet milijuna kuna. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve