Za tri godine sve državne usluge bit će dostupne preko sustava e-Građani

Autor: Bernard Ivezić , 11. lipanj 2014. u 13:31
Milanka Opačić; Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Cilj u iduće tri godine sve usluge za koje su građani morali ići na šaltere omogućiti i preko usluge e-Građani – kaže Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku.

Cilj u iduće tri godine sve usluge za koje su građani morali ići na šaltere omogućiti i preko usluge e-Građani – kaže Darko Parić, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku. Dodaje da državni i javni sektor više ništa ne sprečava da isto što se sada nudi građanima ponude i za poslovne subjekte.

"Do ljeta se očekuje da će to biti regulirano zakonom te da će sva tijela u državi i lokalnim zajednicama morati koristiti ovaj sustav kako bi ponudili usluge građanima čime će se uvođenje usluga ubrzati, a građanima pojednostavniti njihovo korištenje putem jedne internetske lokacije, portala Gov.hr", kaže Parić.

Navodi da su s ovim sustavom postavljene tehnološke pretpostavke da Ministarstvo financija omogući građanima da elektronički predaju poreznu prijavu, da se elektronički izdaje domovnica, da Ministarstvo unutarnjih poslova elektronički zaprima svu dokumentaciju za izdavanje osobne iskaznice i putovnice ili pak da građani izravno preko interneta dobivaju građevinsku dozvolu.

"Sada je samo na tim institucijama da svoje poslovne procese prilagode novom načinu rada, koji je okrenut prema građanima, a tehničkih prepreka za to više nemaju", kaže Parić.

Preko sustava e-Građani država trenutačno nudi desetak usluga. Riječ je o usluzi koju je u utorak Vlada službeno pustila u rad, a koja uključuje državni mail tzv. osobni korisnički pretinac i jedinstveni sustav za prijavu na sve zasad dostupne državne e-usluge.

To znači da se prijavom na uslugu e-Građani može putem interneta od države dobiti:

izvod iz matične knjige rođenih

izvod iz matične knjige vjenčanih

izvod iz matične knjige umrlih

uvid u registar birača u Ministarstvu uprave

uvid u poreznu karticu u Poreznoj upravi

provjeriti kod kojeg ste zubara i liječnika opće prakse prijavljeni

naručiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja

provjeriti status dopunskog zdravstvenog osiguranja

dobiti ispis elektroničke radne knjižice

napraviti okvirni izračun buduće mirovine

registrirati se kao nezaposleni

provjeriti svoje podatke u OIB sustavu

informirati se o ocjenama svog djeteta kao i provjeriti da li je trenutačno na nastavi

administrirati svoj elektronički identitet u okviru sustava e-Građani

Parić navodi da nije realno očekivati da će se sve ostale usluge pojaviti u sustavu preko noći s obzirom na to da će sve te institucije morati napraviti interne prilagodbe pa čak i doraditi svoje IT sustave.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić kaže da je njeno ministarstvo otišlo najdalje u tom pogledu.

"Do kraja godine građani više neće morati nositi nikakve papire da bi ostvarili socijalne naknade, jer je cijeli sustav informatiziran i bit će u cijelosti dostupan i putem usluge e-Građani", zaključuje Opačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close