Ulaganje u broadband od 100 milijuna eura otvara 3849 radnih mjesta u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 29. svibanj 2018. u 09:36
Foto: Thinkstock

Na konferenciji Zagreb Forumu istaknuto da je put do pametnih gradova u RH otvoren, ali da nas još čeka puno posla.

Kad bi se u izgradnju broadband infrastrukture u Hrvatskoj uložilo 100 milijuna eura, to bi otvorilo 3849 novih radnih mjesta izjavila je na Zagreb Forumu 2018. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Hrvatska u idućih nekoliko godina iz EU fondova za taj posao planira povući čak tri puta veći iznos. Vizek navodi da s izgradnjom digitalne infrastrukture raste i razina digitalizacije. Poraste li ona za jedan posto, produktivnost u industriji raste za 2,1 posto, a zaposlenost za 1,2 posto. "Gradovi su već osjetili prednosti digitalizacije i zato imamo toliko inicijativa za pametne gradove, ali ono što istraživanja pokazuju je da još veće koristi od digitalizacije imaju ruralne sredine, a posebno proizvodna industrija u njima", kaže Vizek.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kaže da je život bez digitalnih tehnologija nezamisliv. "Digitalnu transformaciju koja je započeta na razini gradova sada trebaju pratiti i digitalne vještine građana. Put pametnim gradovima je otvoren, ali nas čeka još puno posla", kaže Gršić. Domaćin Grad Zagreb pohvalio se nekim dobrim početnim rezultatima i još boljom predispozicijom za budući razvoj.

Zagreb, prema posljednjim podacima, ima 790 tisuća stanovnika u užem području i 1,2 milijuna u širem. Zagreb se trudi pozicionirati kao studentski centar, pogodan za pokretanje startupa i tehnološki razvoj. Grad ima 71,9 tisuća studenata i rastući broj turista od kojih je više od 75 posto izvana. Pokrenuo je najveći startup coworking prostor u Hrvatskoj od 7500 kvadrata. Grad to želi naglasiti kao šire središte za inovacije i gospodarstvo.

Prema podacima grada Zagreba više od 50 posto izravnih stranih investicija ide u Zagreb, a BDP po glavi stanovnika u gradu čak je 80 posto veći od hrvatskog prosjeka, iznosi 18,4 tisuće eura po stanovniku. U Zagrebu se stvara 32,4% hrvatskog izvoza, ovdje je 33% poduzetnika u Hrvatskoj, a grad ima godišnji budžet veći od milijardu eura. Jérôme Richard, savjetnik gradonačelnika Orléansa u Francuskoj kaže da uvođenje pametnih gradova ide polako te da će oni svoj predstaviti do kraja godine.

"U Orléansu projekt pametnog grada uvodimo kroz tri inicijative, a to su projekt kolaborativnog razvoja grada kroz Lab City, zatim smanjenje digitalnog jaza u koji je zapela barem trećina stanovnika te kroz projekt pametnog zelenog grada s obzirom na to da svega 40% grada Orléansa nisu šume ili poljoprivredno zemljište", zaključuje Richard.

Komentirajte prvi

New Report

Close