Vipnet uvodi internet brzine 500 Mbit/s

Autor: Bernard Ivezić , 29. lipanj 2017. u 22:00
Predsjednik Uprave Jiri Dvorjančanský

Veće brzine ponudili bismo i prije, ali tek će u idućih mjesec dana na tržište doći komercijalni modemi koji ih podržavaju ističe čelnik Vipneta Jiri Dvorjančanský.

Vipnet u idućih mjesec dana planira ponuditi fiksni internet brzine od 500Mbit/s što je pet puta brže od svega što je kućanstvima trenutno dostupno na domaćem tržištu.

Najavio je to u četvrtak u Zagrebu na proslavi 18. godina poslovanja tog operatera u Hrvatskoj, njegov predsjednik Uprave Jiří Dvorjančanský. Dodao je da im je to omogućilo ulaganje u vlastitu optičku mrežu dugu 10 tisuća kilometara, a s kojom pokriva 440 tisuća kućanstava u 43 grada. "Brzine od 100 do 500 Mbit/s planirali smo ponuditi već u drugom tromjesečju, ali nas je u tome spriječila činjenica da će tek u idućih mjesec dana na tržište doći komercijalni modemi koji podržavaju standard EuroDOCSIS 3.1 te time takve brzine", kaže Dvorjančanský. Navodi da je operater do sada u izgradnju infrastrukture uložio 10 milijardi kuna, a s ukupnim iznosom od 15 milijardi kuna ulaganja najveća je greenfiled investicija u Hrvatskoj od osamostaljenja.

 

1,2 milijuna

kućanstava Vipnet do 2022. želi povezati brzinama do 1 Gbit/s

"Već surađujemo s OiV-om, koji je od EU dobio sredstva za izgradnju nacionalnog optičkog backbonea, a tu suradnju želimo dodatno proširiti i biti dobar partner Vladi u digitalizaciji Hrvatske", ističe Dvorjančanský.  Navodi da Vipnet u idućih pet godina cilja kroz nastavak investicija u fiksnu infrastrukturu pomoći Hrvatskoj da postane gigabitno društvo, odnosno da građani dobiju pristup internetu brzinama do 1 Gbit/s. Čelnik Vipneta pojašnjava da do 2022. godine s današnjih 440 tisuća kućanstava žele svoju brzu fiksnu mrežu povećati na njih 700 tisuća. Usto, kaže, računaju da će pola milijuna kućanstava u ruralnim područjima, otocima i planinama povezati internetom brzine 300 Mbit/s preko 4G i 5G mreža.

"Europska unija želi da većina građana do 2025. bude spojena na internet brzinama većim od 100 Mbit/s, a mi želimo do 2022. tako povezati 1,2 milijuna kućanstava u Hrvatskoj", rekao je jučer Dvorjančanský. U Vipnetu pojašnjavaju da je brza internetska infrastruktura nije samo ključna za ostanak mladih u Hrvatskoj već je važna i za opstanak industrije, a posebno proizvodnje. "S 4. industrijskom revolucijom internet postaje važan svakom proizvođaču u Hrvatskoj bez obzira bio on u Zagrebu, Slavoniji ili Dalmaciji, a bez brzog interneta to neće biti moguće", kaže Dvorjančanský. Dodaje da je internet i, općenito digitalizacija, sve važnija i Vipnetu. Kompanija ove godine planira utrostručiti prihod od IT usluga na 45 milijuna kuna. Glavni direktor za segment poslovnih korisnika Vipneta Mislav Galler kaže da dalje neće sami razvijati prodaju IT-a. "Plan nam je do kraja godine izgraditi mrežu lokalnih IT partnera da bi dugoročno zadržali kvalitetan rast", zaključuje Galler.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neka digne ruku tko je uspio do sada uživati u blagodatima 4geja ja ne?

New Report

Close