Vipnet razvio uslugu SMS plaćanja u samoposlužnim autopraonicama

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2016. u 11:32
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Prve autopraonice s mogućnošću plaćanja s mobilnom mAutopraonice uslugom nalaze se u Svetoj Nedelji.

mAutopraonice usluga omogućuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje pranja i čišćenja vozila putem SMS poruke u privatnim samoposlužnim autopraonicama na području RH. Autopraonice paralelno zadržavaju i sustav naplate putem kovanica. Usluga mAutopraonice razvijena je u suradnji s tvrtkom Semper tehnika i dostupna je svim Vip pretplatnicima i Vipme korisnicima.

Upotrebom usluge mAutopraonice korisnik unaprijed plaća određeni iznos naknade utvrđen od strane ugovornog partnera za pranje ili čišćenje vozila slanjem SMS poruke s odgovarajućom ključnom riječi na kratki broj 700700. Ključna riječ sastoji se od identifikacijskog broja uređaja za pranje ili čišćenje vozila i iznosa naknade od primjerice 5 ili 15 kuna. Korisnik prima potvrdu o plaćanju u obliku SMS poruke na svoj mobilni uređaj te će u slučaju uspješno provedene transakcije iznos cijene usluge i naknada za plaćanje teretiti korisnikov račun. Svaki uređaj za pranje ili čišćenje vozila u autopraonici označen je jedinstvenim identifikacijskim brojem istaknutim na samom uređaju. Sama usluga pranja i čišćenja funkcionira na jednak način kao i prilikom upotrebe kovanica.

Potencijal M2M usluga potvrđuje i izvješće konzultantske tvrtke Future Market Insights (FMI) iz veljače 2015. u kojem se procjenjuje da je vrijednost transakcija putem mobilnih uređaja u 2014. godini iznosila 392 milijarde dolara te da će do 2020. dosegnuti 2,849 milijardi dolara na svjetskoj razini, s kontinuiranim rastom od 39.2% na godišnjoj razini u promatranom periodu.

Prve autopraonice s mogućnošću plaćanja s mobilnom mAutopraonice uslugom nalaze se u Svetoj Nedelji na adresi Ul. Dr. Franje Tuđmana 26 s kapacitetom od pet mjesta za pranje i u Sesvetama na adresi Ljudevita Posavskog 13 s kapacitetom od četiri mjesta za pranje. U planu je širenje mreže uz mogućnost plaćanja i instalacije SMS uređaja i u drugim autopraonicama u diljem Republike Hrvatske.

Razvoj usluge mAutopraonice pratio je i razvoj M2M sustava „SMS žetonjere“ koji se ugrađuje u samoposlužne uređaje za pranje ili čišćenje vozila i čija je zadaća komuniciranje sa središnjim sustavom za naplatu i krajnjim korisnicima preko dedicirane Vip M2M SIM kartice i SMS poruka.   

mAutopraonice posljednja su u nizu usluga mobilnog plaćanja u Vipnetovoj ponudi u M2M segmentu koji je zaživio 2001. godine uvođenjem SMS parkinga, prve usluge takvog tipa u svijetu. Vipnet je 2013. prvi na hrvatskom tržištu predstavio komercijalnu uslugu baziranu na NFC tehnologiji (Near Field Technology) naziva „Vip mPrijevoz" čime su građani Osijeka  dobili mogućnost plaćanja javnog prijevoza pomoću pametnih telefona. Iste godine Vipnet je unaprijedio i pojednostavio korištenje usluge Nextbike javnog prijevoza biciklom za sve Vip i Tomato korisnike te im omogućio nadoplatu računa mobilnim telefonom uz korištenje usluge mPrijevoz. Time je ovaj ekonomičan i ekološki sustav prijevoza građanima u Zagrebu i Šibeniku postao još dostupniji. U sklopu Vipnetova kampusa na Žitnjaku zaposlenici već imaju mogućnost plaćanja računa putem NFC smart čitača na svojim mobilnim uređaja u restoranu, kafićima i na samoposlužnim aparatima. Primjenjivost ovog sustava je vrlo raširena, a moguće ga je ugraditi na većinu samoposlužnih Plug&Play aparata trenutno dostupnih na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close