Vipnet pokrenuo hrvatski pandan Indiegogoa i Kickstartera – Cinipravustvar.hr

Autor: Bernard Ivezić , 10. lipanj 2016. u 11:11
Web screenshot

Prema istraživanju Cambridga i EY-a, vlastite crowdfunding platforme nemaju jedino Slovenija, Latvija, Litva, Luksemburg i Malta.

Hrvatska je dobila prvu crowdfunding platformu nazvanu Cinipravustvar.hr. U prvih tjedan dana, i to bez pompe, na platformu, koju je razvio Vipnet, registrirala se 21 udruga, devet ambasadora, pokrenuto je devet donatorskih kampanja i prikupljeno 120 kuna donacija.

Cinipravustvar.hr omogućuje građanima da preko debitne ili kreditne kartice izravno i bez provizije uplate donaciju točno onoj udruzi kojoj žele. Vipnet je odbio komentar projekta do službenog predstavljanja u petak. Na sajtu im piše da će za platformu procesiranje transkacija obavljati PBZ. Kako doznajemo, tvrtki se ne mogu registrirati na ovu uslugu ni kao donatori ni kao primatelji donacija zbog restriktivnih hrvatskih zakona.

Jedine članice Europske unije koje još nemaju vlastitu crowdfunding platformu, prema istraživanju Cambridga i EY-a, su Slovenija, Latvija, Litva, Luksemburg i Malta. Velika Britanija je s pak europski lider u broju crowdfunding platformi, ima ih 65, slijedi Španjolska sa 34, Francuska sa 33, te Nizozemska i Njemačka sa 31 vlastitom crowdfunding platformom.  U regiji najviše crowdfunding platformi ima Poljska (11), zatim Austrija (3), a slijede Mađarska, Rumunjska i Grčka s po dvije crowdfunding platforme.

Istraživanje pokazuje da se interes za crowdfundingom u EU godišnje poveća prosjećno 2,5 puta po broju participanata i donacijama. U 2014. tako je u Uniji prikupljen i doniran kapital od 2,9 milijardi eura. Iako je crowdfunding primjeren i udrugama, mnogo je popularniji među startup poduzetnicima, kojima je to jedan od rijetkih načina na koji iz Hrvatske mogu doći do početnog kapitala. Crowdfunding.hr tvrdi da su domaći poduzetnici lani tako prikupili 5,3 mil. kn, mahom preko Indiegogoa i Kickstartera.

Komentari (1)
Pogledajte sve

V Sloveniji:
https://www.adrifund.com/
https://www.travelstarter.com/
… Istraživanje Cambiridega in EY-a?!?!

New Report

Close