Vipnet odradio pripremu za napad na HT-ov fiksni biznis

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U sklopu restrukturiranja, koje je u trećem tromjesečju dalo prvi rezultat, kroz rast EBITDA, Vipnet odradio projekt odcjepljenja od HT-a.

Vipnet zaoštrava tržišnu utakmicu s Hrvatskim telekomom (HT) u fiksnim komunikacijama.

Najveći izazivač HT-a u utorak je pri objavi rezultata za prvih devet mjeseci usput natuknuo da je pri kraju tajnog projekta izrade vlastite nacionalne temeljne infrastrukture. Trenutačno to imaju jedino HT i državna tvrtka Odašiljači i veze. Projekt je takoreći gotov, ali će Vipnet svoje usluge na nj u cijelosti prebaciti u etapama do kraja ove godine. "Imamo dvije tisuće kilometara vlastite optike između najvećih gradova u Hrvatskoj Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka i to su nam bila najveća ulaganja", kaže Adrian Ježina, član Uprave Vipneta.

Operater je ove godine uložio ukupno 34,7 mil. eura. Uz infrastrukturu, i u povećanje kapaciteta 3G-a, nove 4G tehnologije, jačanje prodaje i korisničkog iskustva. Nova infrastruktura sastoji se od dvije odvojene optičke veze koje povezuju Zagreb, Rijeku i Split, zatim optičkog prstena u Istri i u Međimurju te dvije odvojene optičke trase prema Osijeku, koje idu uz Savu i po Podravini. Na taj će način Vipnet spojiti postojeće vlastite gradske optičke mreže s kojima ima pristup do 380.000 kućanstava, a koje koristi 273,5 tisuća korisnika.

"To je sve dio restrukturiranja", kaže Ježina. Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta, oduševljen je rezultatima u fiksnom segmentu. Broj korisnika u devet mjeseci veći je 28,8%, a prihod 17,9%. Govoreći o mogućim akvizicijama, posebno Metroneta i H1 Telekoma, navodi da regulatorni sustav u Hrvatskoj potiče manje telekome da izađu s tržišta, odnosno da se prodaju. Vipnet je u devet mjeseci imao pad prihoda od 2,7%, na 274,7 mil. eura. EBITDA je pala ukupno na 67,2 mil. eura, ali kvartalno raste. "Zadovoljan sam što EBITDA sada raste", zaključuje Dvorjančanský.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!