VIDEO: Novi 3D printer može izgraditi kuću u samo 24 sata

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2014. u 20:52
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Revolucionarni robot profesora Behrokha Khoshnevisa sa Sveučilišta Južne Kalifornije može otisnuti cijelu dvokatnicu u samo 24 sata.

Autor/Izvor/Fotografija/Video: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS /Contour Crafting / Contour Crafting / Youtube – Berok Khoshnevis

Revolucionarni robot profesora Behrokha Khoshnevisa sa Sveučilišta Južne Kalifornije može otisnuti cijelu dvokatnicu u samo 24 sata. Ova tehnologija razvijena je na kampusu u Los Angelesu, a nedavno je zaintrigirala NASA-u te nekoliko velikih građevinskih kompanija.
3-D pisač koji je osnova za izgradnju to jest printanje kuće temelji se na načelima slojevitog ispisivanja velikih objekata primjenom procesa contoure crafting-a.

3D pisač ima dvije dizalice koje imaju ulogu "ruku" te prečku koja nosi glavu za ispis. Pisač se kreće po tračnicama koje su postavljene oko lokacije gradnje te tako može raditi na svim dijelovima kuće istovremeno. Profesor Khoshnevis uvjeren je da ovakav pisač može izgraditi cijelu dvokatnicu u manje od 24 sata.  Prije početka tiskanja kuće potrebno je postaviti temelje i dovratnike, a ovisno o visini prozora i okvire za prozore. Ostatak procesa je uglavnom automatiziran te u vrlo kratkim rokovima dovršava izgradnju stambene jedinice.

 

Inovativna tehnologija 3D ispisa velikih struktura mogla bi revolucionarizirati građevinsku industriju i pomoći zadovoljiti rastuću potražnju za stanovanjem diljem svijeta. U međuvremenu, NASA je profesoru Khoshnevisu dala financijsku potporu za početak eksperimentiranja izgradnje sličnih struktura na Mjesecu. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ja vec vidim da ce magma morat osnovat firme sa subspecijanoscu poput Magma-gradjenje,Magma-galanterija,Magma-gastro….
Ima ovde potencijala daleko vise ne go sto mi mislimo. Vizija je sve,a Fizulic je ima on je daleko ispred svog vremena. Cak mi pomalo vuce na Nikolu Teslu u najboljim danima.


jedno pitanje – tko printa armaturu u zidovima

Dr. Jure Radic

jedno pitanje – tko printa armaturu u zidovima


Ja mislim da je Magmin 3d bolji[emo_smijeh]

lol ja sam uvjeren u to. Kad gorance pocne printat, ima da procveta cvece u njegovo preduzece

New Report

Close