VIDEO: Elon Musk otkrio cijenu karte za Mars

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Glavni izvršni direktor kompanije SpaceX na Twitteru je objavio procjenu cijene povratne karte za Mars. Trebala bi koštati manje od cijene raskošnog vjenčanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ovisi dosta o volumenu, ali siguran sam da će preseljenje na Mars (povratna karta je besplatna) jednog dana koštati manje od 500 tisuća dolara, a možda čak i ispod 100 tisuća dolara… To je dovoljno niska cijena da većina ljudi u razvijenim gospodarstvima može prodati svoj dom na Zemlji i preseliti se na Mars ako to žele", twitnuo je Musk na spomenutoj društvenoj mreži u vezi razvoja svemirskog programa i testiranja pogonskog raketnog motora Raptor.

Pojeftinjenje misija

Ako je Musk u pravu, to bi značilo da će troškovi misija na Mars višestruko pojeftiniti. Na primjer, NASA-in Curiosity rover koštao je preko 2,5 milijarde dolara.

Pojeftinjenje misija je bitno i jer će početni život na Marsu u potpunosti ovisiti o pošiljkama sa Zemlje, istaknuo je u analizi Muskove najave portal Futurism.

Komentari na Twitteru bili su različiti, neki s podsmijehom, neki puni sumnje, a neki oduševljenja.

"Samo planiram držati javnost informiranom o napretku i zastojima. Dogodit će se neki nepredviđeni raspadi rakete (RUD-ovi, Rapid Unscheduled Disassemblies) usput, ali uzbuđenje je zajamčeno!", poručio je Musk.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve