Velikim podacima protiv križobolje i kvarova auta

Autor: Bernard Ivezić , 13. travanj 2016. u 22:01
Foto: Thinkstock

Marketingašima podatkovna znanost posebno interesantna zbog praćenja reakcija korisnika na društvenim mrežama.

Do prije osam godina posao podatkovnog znanstvenika nije postojao nigdje na svijetu. U srijedu se pak u Zagrebu na prvoj konferenciji u Hrvatskoj o stvaranju prihoda na temelju rada podatkovnih znanstvenika, Data Science Monetization 2016, okupilo 350 stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Kako se moglo doznati domaće kompanije u velikoj su potrazi za podatkovnim znanstvenicima. Ne čudi kad se zna da proizvode na temelju podatkovne znanosti razvijaju i koriste Agrokor, Hrvatski telekom, Vipnet, HZZO, Raiffeisen banka, biotehnološki startupi, farmaceuti, marketinške agencije, čak i proizvođači automobila.

 

Primorac

Podatkovna znanost omogućuje liječnicima rad na razvoju personalizirane medicine, a ubrzo će podaci o genotipu pacijenta biti na čipu.

Servisna mreža
Goran Hacek, voditelj razvoja infotaiment sustava u Rimac Automobilima kaže da električni bolidi Concept One i Concept S kao i električni bicikl Greyp, po kojima je kompanija najpoznatija, čine tek desetinu njihova posla. Navodi da im je temeljno poslovanje zapravo razvoj novih tehnologija za električna vozila, a zahvaljujući podatkovnoj znanosti, pojašnjava, čak i mali proizvođači vozila mogu planirati efikasnu mrežu servisne podrške svojim kupcima bilo gdje na planeti.

 

350stručnjaka

okupilo se na prvoj domaćoj konferenciji o podacima

"Razvijamo infotaiment sustav koji na ekranu na kokpitu vozaču pokazuje status svih djelova vozila, ali isto tako te podatke, i to 500 pokazatelja, šalje u realnom vremenu preko mobilnog interneta na naš server i to nam omogućuje novu vrstu korisničke podrške", kaže Hacek i pojašnjava da analizom tih podataka kompanija može predvidjeti mogući kvar te dogovoriti servis s vlasnikom vozila. Bivši ministar Dragan Primorac navodi da podatkovna znanost omogućuje liječnicima rad na razvoju personalizirane medicine.

 

Kopal

Podatkovni znanstvenici mogu pomoći stvoriti nove proizvode i nove izvore prihoda, ali su skloni pristrano promatrati podatke.

Pojašnjava da će se kroz nekoliko godine, zahvaljujući podacima o genotipu pacijenta, koji će se nalaziti na čipu, moći prilagođavati liječenje. "Danas sve pacijente liječimo jednako, iako znamo da deset posto ljudi vrlo brzo metabolizira lijek, dok dodatnih deset posto to čini jako sporo. Kod prvih to znači da lijek neće pomoći, a kod drugih može izazvati smrt", pojašnjava Primorac. Dodaje da on u okviru personalizirane medicine istražuje biomarkere za križobolju.

Bez formulara
Nikola Ljubešić s Filozofskog fakulteta navodi da je marketingašima podatkovna znanost posebno interesantna zbog praćenja reakcija korisnika na društvenim mrežama. Pritom navodi primjer iritantne reklame Expedije, s violinom koja simulira zvuk kanadske zime.

"Iako su mislili da će gledatelji reagirati dobro, na društvenim mrežama ih je dočekala salva kritika, ali kako su analizirali podatke s društvenih mreža u realnom vremenu odmah su se odlučili snimiti dodatne reklame, uključujući i zadnju u kojoj je violina platila sve to glavom", kaže Ljubešić te dodaje da je kao rezultat kampanje tvrtka povećala promet za devet posto. Robert Kopal iz IN2data kaže da podatkovni znanstvenici mogu pomoći stvoriti nove proizvode i nove izvore prihoda, ali da su upravo zato što su stručnjaci za svoje područje skloni pristrano promatrati podatke i pri tome ne uočiti trendove u nastanku.

Veliki prepoznali priliku za zaradu

HT, Vipnet i Agrokor već 'cijede' Big datu
Hrvatski telekom zahvaljujući podatkovnim znanstvenicima razvio je novu uslugu s kojom može pratiti kretanje posjetitelja trgovačkih lanaca, frekvenciju korisnika po ulicama ili turističkih dolazaka. Vipnet obradom velikih količina podataka iz različitih izvora, tzv. nestrukturiranih podataka, radi na optimizaciji troškova, ulaganja, ali i efikasnije planira nove proizvode te marketinške i prodajne kampanje. U posao s podatkovnom znanosti ušao je i Agrokor.

Komentirajte prvi

New Report

Close