Vaša tvrtka koristi piratski softver? Evo koliku ćete kaznu platiti

Autor: Bernard Ivezić , 28. studeni 2013. u 14:46
Thinkstock

Legalno licenciran softver je i Linux, OpenOffice te drugi open source softver koji se može besplatno komercijalno koristiti, jednako kao i legalno kupljeni MS Windowsi i MS Office.

Po prvi put od početka krize u Hrvatskoj je stopa piratstva pala – i to s 54 na 53 posto, objavilo je međunarodno udruženje softverskih proizvođača BSA. Ivana Jurin Puhalo, vanjska pravna savjetnica BSA kaže da ne mogu biti zadovoljni još uvijek visokom razinom piratstva u Hrvatskoj, te da je stopa piratstva i dalje alarmantna.

Prema zadnjoj Globalnoj studiji o stopama softverskog piratstva, koju je za BSA proveo IDC, stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj pala je nakon nekoliko godina stagnacije, na 53 posto.

Jurin Puhalo dodaje da je lani Državni inspektorat zbog korištenja nelicenciranog, odnosno nelegalno licenciranog softvera, naplatio 481.300 kuna kazne. Zabilježene su 1.484 povrede autorskog prava iz područja nelicenciranog softvera. Podnesena su 393 optužna prijedloga te izdana 73 prekršajna naloga.

Inače, kazne za tvrtke koje koriste piratski softver su prema zakonu pet do 50 tisuća kuna, dok odgovorna osoba u tvrtki dobije kaznu od dvije do deset tisuća kuna.

Jurin Puhalo dodaje da je legalno licenciran softver i Linux, OpenOffice te drugi open source softver koji se može besplatno komercijalno koristiti, jednako kao i legalno kupljeni MS Windowsi i MS Office, te da tvrtke koje koriste takav legalan softver imaju brojne prednosti.

"Primjerice potpuno funkcionalan softver, redovna softverska i sigurnosna ažuriranja, tehničku podršku, jamstva i slične pogodnosti", nabraja Jurin Puhalo.

Zaključila je da BSA kreće u novu antipiratsku kampanju gdje će na adrese 5000 tvrtki poslati upitnik o korištenju softvera.

Komentirajte prvi

New Report

Close