U Hrvatsku ušla ruska IT tvrtka, dvaput veća od M San grupe

Autor: Bernard Ivezić , 07. ožujak 2013. u 22:01
Sergej Shtern, izvršni direktor RRC-a sa sjedištem u Moskvi/PIXSELL

RRC će se u Hrvatskoj baviti isključivo distribucijom, a u iduće dvije do tri godine žele imati 200 do 300 partnera.

Ruski informatički distributer RRC Group, koji je s lanjskim prometom od gotovo 500 milijuna dolara dvostruko veći od najveće hrvatske IT tvrtke M San grupe, otvorio je ured u Zagrebu.

Sergej Shtern, izvršni direktor RRC-a sa sjedištem u Moskvi istaknuo je da su lani u Sloveniji i Srbiji imali promet od 50 milijuna dolara. To je desetina ukupnog prometa kompanije i trećina prometa koju ostvare u srednjoj i istočnoj Europi."Srednja i istočna Europa idu prema tome da donose gotovo polovicu ukupnog prihoda RRC-a pri čemu je jadranska regija vrlo značajna i zato od Hrvatske, kao važnog dijela regije u kojem nismo prije bili prisutni, imamo velika očekivanja", naglašava Shtern. Dodao je da će se baviti isključivo distribucijom, a u iduće dvije do tri godine žele imati 200 do 300 partnera i oko 15 milijuna dolara prometa na hrvatskom tržištu.

Izravan povod za dolazak RRC-a u Hrvatsku je restrukturiranje poslovanja američke kompanije Cisco. Kao i većina drugih multinacionalki Cisco zbog krize centralizira svoje poslovanje. Rezultat toga je da je najveći ured Cisca u jadranskoj regiji sada smješten u Beogradu. U Hrvatskoj kompanija pokušava srezati troškove usmjeravajući najveće partnere prema distributerima, a prije dolaska RRC-a to su bili ComTel Corp., koji je to i dalje, i M San, koji to više nije. Povrh toga, Rusi su za razvoj poslovanja u Hrvatskoj angažirali bivšu čelnica Cisca Hrvatska Anu Blažinić koja ne skriva optimizam. "Ako u Sloveniji imamo 200 partnera, vjerujem da u Hrvatskoj koja ima više od 2000 informatičkih tvrtki, imamo dovoljno prostora za rast jer ćemo nuditi i druge brendove osim Cisca i jer ćemo biti prisutni ne samo u mrežnoj opremi već i u sigurnosti te poslužiteljima i pohrani podataka", kaže Blažinić.

Emilio Vidas, voditelj Cisco programa u ComTel Corp.-u kaže da ga raduje optimistična prognoza. No, ne dijeli takvo mišljenje. "Za očekivati je da ćemo zbog reorganizacije poslovanja Cisca kao distributer imati više posla nego prije, ali hrvatsko tržište ne raste, kriza je prisutna i sigurno da se odražava i na naš segment poslovanja", kaže Vidas.Hrvatska je za Cisco jedinstveno tržište u Europi. Na četiri milijuna stanovnika Cisco u Hrvatskoj ima desetak zlatnih i srebrnih partnera što je više nego i u Njemačkoj. Takve statuse imaju neke od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj poput Combisa Hrvatskog telekoma, King ICT-a, Storm grupe, Sedam IT-ja, S&T-a, RecroNeta, CS Computer Systemsa itd. Ana Blažinić kaže da te tvrtke vide kao svoje buduće partnere i klijente. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nažalost nakon godinu dana rada će propasti u dugovima do grla, kod nas više ne postoji tržište pitajmo se zašto?
Nama trebaju konkurentna proizvodna mjesta koja stvaraju materijalnu vrijednost potrebnu na EU tržištu.
IT dileri samo isisavaju i ono malo preostale vrijednosti.

veliki novac je u tom sektoru samo treba imati konekcije [emo_kuna]

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/218212/Medu-tvrtkama-koje-su-sisale-HAC-i-Karamarkov-Soboli.html#.UTmFLkqct1g

New Report

Close