U dvije godine žele 400 milijuna kuna investicija u startupe

Ministar Gordan Maras i šef Hamag-Bicra Darko Liović/Goran Stanzl/PIXSELL Ministar Gordan Maras i šef Hamag-Bicra Darko Liović/Goran Stanzl/PIXSELL

Plan agencije je u rujnu pred Vladu izaći s prijedlogom equity garancija za ulagače u tehnološke tvrtke.

Država planira poslovnim anđelima i VC fondovima koji ulažu u nove inovativne tvrtke u Hrvatskoj vratiti polovicu ulaganja u slučaju da te tvrtke propadnu.

Darko Liović, predsjednik Uprave Hamag-Bicra izjavio je u četvrtak na dodjeli potpora za poticanje inovativnog poduzetništva u Zagrebu da razrađuju program takozvanih equity jamstava do iznosa od 50 posto ulaganja. Liović navodi da se posebno razrađuju jamstva za investicije poslovnih anđela, a posebno za VC fondove."Želimo u rujnu od Vlade zatražiti 200 milijuna kuna garancija na iduće dvije godine, a sve kako bi ojačali interes stranih ulagača u naše inovativne tehnološke tvrtke", kaže Liović.I dok će nova sredstva ojačati interes stranih VC fondova, ravnatelj Hamag-Bicroa naglašava da i dalje intenzivno rade na pokretanju prvog hrvatskog VC fonda.

Navodi da je strateški interes taj fond pokrenu sredstvima iz strukturnih fondova EU. Međutim, pojašnjava da je svjestan da bi to dugo trajalo pa se razgovara sa Svjetskom bankom. Navodno, je ona zainteresirana novac osigurati odmah, a zatim bi se on vratio kad se povuku sredstva iz EU fondova."Uvjeren sam da ćemo model kako to rješiti imati do kraja godine", kaže Liović.U međuvremenu se zahvaljujući lanjskim sredstvima Svjetske banke planira natječaj vrijedan 3 milijuna eura za povezivanje gospodarstva i akademske zajednice na razvojnim projektima.

Investicijska konkurencija

Maras: Cilj zadržati razvoj tehnologije u Hrvatskoj

Ključan uvjet koji postavljamo, i koji ćemo i dalje postavljati, svima koji traže potpore od države je da otvaraju radne mjesta u Hrvatskoj, naglasio je ministar Gordan Maras. Na dodjeli poticaja za inovacije u poduzetništvu izjavio je da su ove godine s 6,19 milijuna kuna bespovratnih potpora u 17 poduzetničkih projekata osigurali otvaranje 113 novih radnih mjesta. Godinu prije sa četiri milijuna osigurali su otvaranje 60 radnih mjesta. Dodaje da su planovi za prošlu godinu nadmašeni. Lani su poduzetnici, koji su dobili takve poticaje, trebali otvoriti 23 nova radna mjesta, a otvorili su ih 39. Još ih je 37 planirano za ovu godinu. "Sve je veći problem što strani investitori, posebno ih Londona, kupuju naše inovativne tvrtke i odnose ih cijele van, čak i razvoj, pa kroz poticaje takvim tvrtkama želimo očuvati radna mjesta u razvoju u Hrvatskoj", zaključuje Maras.

Komentari (7)
 • bigboffin
  bigboffin 14:18 25.7.2014.

  Nevjerojatno je kako bezvezni ministar i njegov bezvezni ravnatelj agencije ili sto vec pokusavaju napraviti nesto sto je mimo pravila EU. Zasto ih netko ne instruira kad neznaju?

 • Lukica
  Lukica 12:58 25.7.2014.

  Uff…piši start up, start up…jebeno Gordane ideja ti je strašna. Koji likovi, nigdje nisu radili u realnom sektoru, već direktno sfaksa do ministaratva…

 • e_tugo
  e_tugo 12:26 25.7.2014.

  Pero7


  Svi pokazatelji su vam u padu.

  Ne padaju njima, meni se 4.g nije digo.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve