Tomašković: HT u optiku do 2020. ulaže 2 mlrd. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 14. listopad 2016. u 14:53
Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma/Žarko Bašić/PIXSELL

Operater tvrdi da za najam zemlje plaća desetinu vrijednosti cijelog telekom tržišta.

Hrvatski telekom (HT) planira u iduće četiri godine u izgradnju optike u Hrvatskoj uložiti dvije milijarde kuna. Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a, u četvrtak je u Zagrebu na konferenciji ETIS-a, organizacije koja na globalnoj razini okuplja telekom profesionalce, izjavio da je želja HT-a uložiti dvije milijarde kuna u optičke mreže do 2020. godine.

"Hrvatska je na dnu Europske unije po penetraciji optičkog pristupa do kuće (FTTH) i zaostaje po digitalnoj agendi koja predviđa da do 2020. svi u Hrvatskoj imaju internet minimalne brzine 30 Mbps, a barem polovica stanovnika 100 Mbps", kaže Tomašković.Dodaje da je HT u posljednjih pet godina najveći privatni investitor u Hrvatskoj s ukupnim ulaganjima u iznosu od 5,7 milijardi kuna.

Navodi da je to kompaniju učvrstilo na poziciji tehnološkog lidera na tržištu. "Među prvima u Europi pokrenuli smo 4G mrežu, među prvima uveli IP telefoniju, prvi u DT grupi imamo G.fast tehnologiju, na hrvatskom tržištu imamo najširi portfelj IT usluga i nudimo najbrži internet, ali u investicijama imamo prepreke", kaže Tomašković. Šef HT-a požalio se da su procedure za dobivanje dozvola za gradnju optičkih mreža složene i duge te da je trošak koji za infrastrukturu moraju plaćati jako velik. "HT plaća veliki trošak korištenja državne i lokalne zemlje preko kojeg prelazi naša infrastruktura i on doseže čak 10 posto vrijednosti cjelokupnog telekom tržišta u Hrvatskoj", zaključuje Tomašković.

Komentirajte prvi

New Report

Close