Tajna našeg uspjeha krije se u izvanrednom obrazovnom okruženju

Autor: Borivoje Dokler , 10. studeni 2015. u 22:00
Siegfried Nagl, gradonačelnik Graza

Graz ima četiri sveučilišta i dvije visoke stručne škole s više od 55.000 studenata, koji imaju ogroman potencijal.

Graz je danas jedan od progresivnijih europskih gradova u pogledu razvoja pametnih rješenja.

Velika zasluge u tome ima gradonačelnik Graza, Siegfried Nagl, koji je na čelu grada od 2003. godine. Prije toga pet je godina bio gradski vijećnik, a karijeru je počeo kao direktor poduzeća Klammerth. Gradonačelnika Graza upitali smo koji su planovi razvoja Graza kao pametnog grada te koje će teme i tehnologije biti u prvom planu.

Zašto je Graz danas jedna od najvitalnijih europskih lokacija pametnih gradova?
Do toga je u stvari došlo zbog izvanrednog obrazovnog okruženja. Graz ima četiri sveučilišta i dvije visoke stručne škole s više od 55.000 studenata. Ti mladi ljudi imaju ogroman kreativni potencijal koji se u konačnici odražava i na naše gospodarstvo. Logična posljedica je da o dijelovima grada promišljamo drugačije nego drugdje u Europi.

Usredotočeni ste na održivi razvoj grada. Do 2025. godine veliki dio autobusa prijeći će na električnu energiju. Kakva je trenutna situacija u gradu i imate li drugih planova u pogledu održivog razvoja?
Upravo provjeravamo ponude za autobuse sa superkondenzatorima. Dakle, radi se o autobusima koji s jednim punjenjem mogu prijeći oko 10 kilometara i čiji se akumulatori mogu napuniti za 20 sekundi. U gradskom prometu Graza prošli bismo s malim brojem stanica za punjenje i uštedjeli bismo si skupo postavljanje tračnica potrebnih za tramvaje. Osim toga, tu su i multimodalni prometni čvorovi s mogućnošću prelaska na e-bicikle i e-taksije. Druga važna tema je hlađenje grada. Do sada smo mnogo investirali u toplovodni sustav, ali na području pametnog grada imat ćemo i daljinsko hlađenje.

Kao jedni od najvećih europskih 'greenfield' projekata pametnih gradova projekti Graz Reininghaus i Smart City West formiraju se na ukupnom području od približno 250 hektara. Možete li nam opisati što želite postići tim projektima i u kojoj su fazi sada?
Na to će se područje u sljedećih 15 godina naseliti 25.000 ljudi. Građevinski natječaji za pojedine dijelove su u tijeku, a u prvom dijelu, na starom dijelu bivše pivovare Reininghaus već se gradi, a investicija za taj dio iznosi 240 milijuna eura. Ovaj tjedan predstavljamo sljedeći urbanistički plan za područje 3 u koji će se investirati 120 milijuna eura. I mi smo si kao grad, naravno, osigurali jedno područje u kojem će biti školski kampus, a i religija će dobiti svoje mjesto. Cijelo područje ljudima koji će se tamo nastaniti i poduzećima dočaravat će način življenja kakav do sada nisu poznavali.

U svibnju je započela gradnja tornja 'Science Tower'. Kakva tehnologija će biti uključena u njega?
Projekt pametnog grada na bivšem industrijskom zemljištu posebno je zanimljiv zbog toga što s dvoranom List Halle tamo već imamo kulturu, a sada za njom dolazi i znanost. Kultura i obrazovanje bit će već tamo kad se kasnije doseli 3000 ljudi. U tornju Science Tower, koji će biti omotan u tzv. Grätzelov plašt, prostore će unajmiti tvrtke i instituti koji istražuju opskrbu energijom u 21. stoljeću. Sam toranj će u pogledu energije biti posve autarkičan.

Kako vidite Graz u 2050. godini?
Kao obrazovni i kulturni centar europske regije Alpe-Jadran-Panonija, kao mladi grad visoke kvalitete života s više od 400.000 stanovnica i stanovnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close