'Sušenje' mobitela rižom dobilo je novu, puno bolju zamjenu - uspijeva u 80% slučajeva

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ukoliko rezultat nije zadovoljavajući, odnosno vaš telefon ne radi ni nakon sušenja, niste dužni platiti.

Obično kad nam mobitel padne u vodu požurimo po rižu, vodeći se logikom da će riža upiti višak tekućine zbog koje nam telefon i ne radi. Ovaj način "sušenja" s rižom može potrajati i do nekoliko dana, a i ni tada se ne može garantirati da će zaista raditi. No, zahvaljujući tehnologiji postoje pametnija rješenja.

Kompanija TekDry (Device Rescue) diljem SAD-a postavlja inovativne sušilice za eletričnu opremu koje vodu iz aparata izvlače po principu vakuuma. Njima se korisnici služe kada jedan od gadgeta koji posjeduju dođe u kontakt s tekućinom. Cijena sušenja iznosi 70 dolara, no ukoliko rezultat nije zadovoljavajući, odnosno vaš telefon ne radi ni nakon sušenja, niste dužni platiti.

Osim mobilnih telefona, u TekDryu se mogu sušiti i tableti, manja prijenosna računala, kamere – zapravo svaki uređaj s baterijskim napajanjem. TekDry za sada postoji u Coloradu, Michiganu i New Hampshireu, ali planiraju otvaranje dodatnih 82 lokacija u Kaliforniji, New Yorku te širem bostonskom području. TekDryova metoda sušenja pokazala se uspješnom u oko oko 80% slučajeva, dok sam proces traje 30ak minuta. Naravno, rezultati su najbolji ukoliko se gadget na sušenje donese do 48 sati od kontakta s vodom.

Istovremeno, pokazalo se da su najnovije verzije iPhonea rezistentnije u odnosu na prijašnje modele. Apple je dodao određene preinake u iPhone 6 i 6s, pa su štete od vode manje ili gotovo u potpunosti izostaju, pa ljubitelji Appleovih telefona tako ne moraju više brinuti za velika oštećenja. Čak se ovdje ne radi o kratkotrajnom kontaktu s manjom količinom vode – i nakon skoka u bazen, postoji velika mogućnost da će vaš iPhone 6 ili 6s preživjeti ako ga na vrijeme odnesete u TekDry.

Također se, piše Business Insider, i drugi proizvođači mogu pohvaliti otpornošću na ovaj tip oštećenja, poput Sony Xperia telefona ili Samsung Galaxy linije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve