Studenti Zagrebačkog FER-a pobijedili na regionalnom natjecanju SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2017. u 15:05
Foto: Siemens

Odabrana su tri pobjednička tima, po jedan iz svake zemlje. Pobjednički tim iz Hrvatske (Matej Štambuk, Luka Mikić i Marko Kovačević) s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te pobjednički timovi iz drugih zemalja, nagrađeni su višednevnim stručnim posjetom Siemensove tvornice Sinumatica u Erlangenu, Njemačka.

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Beogradu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017. Ovaj projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te Siemens, mladim i perspektivnim budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri inače susreću u industrijskoj automatizaciji u svrhu što bolje pripreme za rad u stvarnoj okolini.

Odabrana su tri pobjednička tima, po jedan iz svake zemlje. Pobjednički tim iz Hrvatske (Matej Štambuk, Luka Mikić i Marko Kovačević) s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te pobjednički timovi iz drugih zemalja, nagrađeni su višednevnim stručnim posjetom Siemensove tvornice Sinumatica u Erlangenu, Njemačka. Zavidno znanje u području industrijske automatizacije su pokazali i timovi iz Ljubljane i Beograda. Upravo su predstavnici Hrvatske osvojili najviše bodova u finalu te su proglašeni regionalnim pobjednicima.

Naime, natjecanje SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 je započelo kao besplatna stručna radionica koja se u ožujku i travnju održavala na FER-u u Zagrebu te na istovrsnim fakultetima u Beogradu i Ljubljani. Po završetku, studentski timovi su riješili zadatak kojim su se najbolja tri tima po zemlji kvalificirala za regionalno finale u Zagrebu. U okviru ove završnice natjecanja finalisti su danas predstavljali rješenje dodatnog dijela zadatka. Svaki tim je imao 10 minuta na raspolaganju za prezentaciju i 5 minuta za odgovore na pitanja žirija.

Žiri je bio sastavljen od devet članova i to od po jednog predstavnika fakulteta, Siemensa te Siemensovog partnera iz svake zemlje. Svaki član žirija je ocjenjivao timove iz susjednih zemalja u kategorijama kvalitete izrađenog programa te prezentacijskim vještinama. Bodovanje kvalitete programa vršilo se prema mjerljivim rezultatima. U prvom dijelu zadatka zadanom kriterijskom funkcijom ispitalo se uspješnost regulacije zadanog problema te energetske potrošnje dok je u drugom dijelu mjerena uspješnost balansiranja radnih sati pojedinog ventilatora.  Redoslijed prezentacija napravljen je slučajnim odabirom, timovi nisu bili u prilici slušati izlaganja drugih timova kako ne bi bili u prednosti, a sve prezentacije su održane na engleskom jeziku.

„U okviru projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 proaktivnim studentima s naglašenim interesom za područje industrijske automatizacije nudimo mogućnost teorijske nadogradnje znanja o radu s programirljivim logičkim kontrolerima (PLC) te pružamo mogućnost usavršavanja ovih znanja na praktičnim zadacima. Podrška projektima koji potiču razvoj stručnih i praktičnih znanja budućih inženjera s ovog područja od velike je važnosti Siemensu kao kompaniji koja je dugoročno strateški usmjerena na područja automatizacije, elektrifikacije i digitalizacije“, rekla je voditeljica Službe komunikacija Sonja Nušinović Popovac iz Siemensa Hrvatska.

Inače, osim praktičnih zadataka predstavljenih na današnjem finalu, tijekom proteklih mjeseci u okviru projekta sveučilišni predavači s fakulteta u svim trima zemljama studentima održali predavanja tematskog sadržaja koji nije obuhvaćen nastavnim kurikulumom te predavanja o projektnim zadacima, dok su inženjeri iz industrije pružili uvid u problematiku rada u industriji i opisali dosadašnje vlastito iskustvo rada u industriji, sve u cilju poticanja izvrsnosti kod studenata iz područja elektrotehnike i pripreme za tržište rada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

u moru sr..a evo i liejpe i pozitivne vijesti.
bravo momkci.
respekt do poda!

New Report

Close