Stratowave Connect dronovima ‘kroti’ kilometre

Autor: Lucija Špiljak , 03. siječanj 2019. u 22:01
Vilko Klein i Ivan Pelivan, vodeći ljudi Stratowave Connect startupa/Tomislav Miletic/PIXSELL

Mladi startup razvija rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti.

Izazov s kojim će se svaki uspješan startup poduzetnik s vremenom susresti jest usklađivanje želje za zadržavanjem vlasništva nad svojom idejom i potreba za bržim rastom poslovanja putem vanjskih investicija, ističe Ivan Pelivan, jedan od direktora poduzeća Stratowave Connect, koje razvija proizvode i rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti. 

Riječ je o jednom od osamnaest timova treće generacije predakceleracijskog programa Startup Factory, koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) kako bi osnažili ekosustav za razvoj startup poduzetništva. Na Zagreb Connectu 2018 proglašeni su jednim od pet najboljih Startup Factory timova. Njihov tim u užem izdanju čine Vilko Klein, Ivan Nikolić i Ivan Pelivan, a u širem se sastoji od ukupno osmero stručnjaka iz područja od elektronike i informatike do prodaje i marketinga. Ova mlada tvrtka počela je poslovati u travnju ove godine, a zajednički su je osnovali Vilko Klein i Ivan Pelivan. 

Idealan trenutak
Ime Stratowave potječe od prijašnjeg eksperimenta s bežičnom komunikacijom iz stratosfere u kojem su ključnu ulogu imali Vilko Klein i Ivan Nikolić. Ime na engleskom jeziku trebalo bi olakšati prepoznatljivost poduzeća u inozemstvu, ističe naš sugovornik Ivan Pelivan. "Naš proizvod, odnosno rješenje je specifično po tome što nudi veliki domet, testiranih 50 kilometara, ubuduće i više, koji ostvarujemo kombinacijom komercijalno dostupne opreme, višegodišnjih znanja i iskustava na području bežičnih tehnologija. Krajem prošle godine prepoznali smo idealan trenutak za primjenu 15-godišnjeg iskustva u bežičnim tehnologijama na komercijalnim dronovima. U nekoliko mjeseci okupili smo prve članove šireg tima s kojima smo ojačali područja mehanike, dizajna i konstrukcije dronova, a nakon osnivanja poduzeća timu su se pridružili i eksperti s područja marketinga i informatike", objašnjava nam Pelivan.

 

2020. godine

planiraju imati finaliziran komunikacijski proizvod spreman za proizvodnju

Pelivan, Klein i Nikolić iskoristili su potpore za samozapošljavanje, koje su im, kažu, bile neophodne za pokretanje poslovanja. Prije nego su osnovali tvrtku, projekt su u studenom prošle godine prijavili na "Pokreni nešto svoje" ACT grupe, program potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj namijenjen poduzetnicima početnicima i mikropoduzećima. Bili su među sedam finalista od 350 prijavljenih projekata. "Natječaj Pokreni nešto svoje bio je ključan jer je osim potpore uključivao i mentorstvo te uspostavljanje vrijednih poslovnih kontakata.

S jednim od tih kontakata na putu smo ostvarivanja poslovne suradnje. Uz sredstva ACT Grupe povukli smo i sredstva potpore putem HZZ-a, što nam je omogućilo brži ulazak u zahtjevan svijet privatnog poduzetništva", kaže Pelivan. Njihov je cilj širenje na europska tržišta, a već su ostvarili kontakte s prvim poduzećima iz regije.

"Reakcije na naše ideje, rješenja i trenutačne rezultate bile su jednoglasno pozitivne. Potencijalni klijenti i partneri vide veliki potencijal u primjeni našeg komunikacijskog rješenja u sprezi s dronovima, a na nama je pretvoriti ga u praktičnu komercijalnu primjenu", objašnjava nam jedan od direktora. Odradili su početne razgovore HRT-om, HAC-om i TELE2. S poduzećem HEXAWORX, koje također ima ured u ZICER-u i čije se poslovanje također temelji na dronovima, već su započeli suradnju.

U 2019. prve poslovne suradnje
"Ponosni smo što je naša ideja, uz uloženi rad i trud, u relativno kratkom vremenu donijela izvrsne rezultate. To, naravno, podiže očekivanja, ali uvjereni smo kako ćemo ih ispuniti već tijekom sljedeće godine. Razvojem poduzeća i širenjem poslovanja planiramo i zapošljavanja, prije svega trenutnih članova šireg tima. Sljedeća godina nam je po tom pitanju ključna, ako ostvarimo preduvjete", objašnjava Pelivan.

 

Pelivan

Odradili smo početne razgovore s HRT-om, HAC-om i Tele2. S HEXAWORX-om, čije se poslovanje također temelji na dronovima, već smo započeli suradnju.

U 2019. godini očekuju prve poslovne suradnje, a rezultati i iskustva pomoći će im u definiranju njihova konačnog komunikacijskog proizvoda. Takav proizvod bio bi spreman tijekom 2020. godine za manufakturnu proizvodnju, za koju već imaju spremnu mogućnost odraditi na području Hrvatske. Što se samog startupa danas tiče, vide ga kao već utabani put prema komercijalizaciji kreativnih ideja.

"Jedan od izazova na tom putu, s kojim će se gotovo svaki uspješan startup poduzetnik s vremenom susresti, jest usklađivanje želje za zadržavanjem vlasništva nad svojom idejom i potreba za bržim rastom poslovanja putem vanjskih investicija. Na poduzetniku je konačna odluka", zaključuje Pelivan.

Komentirajte prvi

New Report

Close