Srbi žele Google u Beogradu

Autor: Bernard Ivezić , 22. siječanj 2015. u 22:00
Google je prodajni ured u Zagrebu otvorio potkraj 2009.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić planira se sastati s predstavnikom Googlea Jaredom Cohenom ne bi li internetskog diva doveo u Beograd.

Srbija lobira da Google privuče u Beograd. Premijer Aleksandar Vučić, koji boravi na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, objavio je kako se planira sastati s predstavnikom Googlea Jaredom Cohenom kako bi internetskog diva privukli u srpsku prijestolnicu.

Vučić je srpskim medijima izjavio da Google trenutačno Srbiju na informatičkoj karti svijeta vodi pod Hrvatskom i da to traje već desetljeće. "Mi ih u Srbiji očekujemo i to je poruka i važan signal za Srbiju koliko nas uvažavaju i koliko poštuju hrabre reforme koje provodimo, a te reforme će dati rezultat", izjavio je Vučić. Google je prodajni ured u Zagrebu otvorio potkraj 2009. godine u sklopu plana da ojača poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi. Prethodno je otvorio šest ureda u regiji, a u Zagrebu je bio tek njegov predstavnik. Ured koji je ovdje otvorila tvrtka pokriva ne samo hrvatsko već i tržišta Slovenije i Srbije.

 

130stručnjaka

zapošljava Microsoft u razvojnom centru u Beogradu

U Hrvatskoj je tvrtka najprije počela razvijati poslovanje u području oglašavanja zbog rastućeg broja online oglašivača iz turističkog sektora. Nakon toga je proširila ponudu poslovnim aplikacijama poput Google dokumenata i kalendara. Prije četiri godine Google je proširio poslovanje u Hrvatskoj gradnjom mreže partnera koji prodaju Googleove cloud mail i druge alate za vođenje poslovanja u cloudu. Time kompanija želi konkurirati Microsoftovu Officeu. Potom je prije dvije godine snimala po Hrvatskoj ulice i mjesta te pustila uslugu Google Street View.

Lani je američka kompanija u Hrvatskoj proširila svoju ponudu na prodaju glazbe. Servis Google Play Music potpisao je ugovor s HDS ZAMP-om i počeo prodavati glazbu i filmove na hrvatskom tržištu. Osim toga, pravno je regulirala status YouTubea u Hrvatskoj. Srpski premijer Aleksandar Vučić želi da američka internetska kompanija slične poslove radi i u Srbiji. Lani je, primjerice, proradio Google Street View za Beograd, Novi Sad i Niš. Srbija ima i jedan adut.

Naime, ondje se nalazi Microsoftov istraživački i razvojni centar koji zapošljava 130 stručnjaka. I dok i Google i Microsoft u Hrvatskoj imaju prodajne urede, Srbija jedina zasad ima i razvojni ured. Vučić se u Davosu sastao i s kineskim premijerom Li Keqiangom, s kojim je dogovorio gradnju brze pruge između Beograda i Budimpešte, a najavljen je i njegov susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te turskim premijeom Ahmet Davuto?luom. No, da sve ipak ne ide po planu pokazuje primjer privatizacije Željezare Smederevo, gdje su zapeli pregovori s američkim Esmarkom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

srbi izgleda za premijera imaju čak i većeg bezveznjaka od naše ekipe. da taj gospodin imalo razumije ekonomiju znao bi da tvrtke vrše regionalnu organizaciju po mnogim kriterijima, od kojih je troškovni najvažniji, a kriterij političkog pritiska je svakako zadnji, nužno zlo koje često izravno vodi u zatvaranje nekog biznisa.

u srbiji očito nemaju pametnijeg posla nego se igrati starinske jugoslavenske “političke ekonomije”, ekonomije koja se ne vlada po ekonomskim zakonima, nego po volji partije, sve dok ne nestane kredita koji takvu destruktivnu politiku jedini mogu držati na baterijama.

učas su otjerali ministra financija koji je htio reforme, i sad se mogu iživljavati demagoškim potezima kao i kolege im iz hdz-sdp.

Kao što sam rekao već prije Srbija je uspješnija od Hrvatske i bez EU. A Milanović (i SDP) najneuspješniji političar u povijesti Hrvatske.

New Report

Close