Spremni za mobilno surfanje od 800 Mbps

Autor: Bernard Ivezić , 27. siječanj 2019. u 21:59
Boris Drilo, član uprave i glavni direktor HT-a za tehniku i IT, Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

‘Ovo je rezultat najavljenih milijardu kuna ulaganja u mobilnu mrežu i dokaz da ta investicija daje opipljiv rezultat za korisnike, jer sada je i neovisno istraživanje potvrdilo da HT ima najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj”, kaže Drilo.’

Hrvatski telekom ima jednu od 10 najbržih mobilnih mreža na svijetu i drugu najbržu u grupi Deutsche Telekom, objavio je operater. Rezultat je to neovisnog mjerenja, tzv. P3 certifikata. HT je zabilježio 948 bodova od maksimalnih tisuću. Najbolji je to rezultat u Hrvatskoj na svim mjerenjima organizacije P3 dosad. Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a nije skrivao oduševljenje postignutim rezultatom.

“Ovo je rezultat najavljenih milijardu kuna ulaganja u mobilnu mrežu i dokaz da ta investicija daje opipljiv rezultat za korisnike, jer sada je i neovisno istraživanje potvrdilo da HT ima najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj”, kaže Drilo. Navodi da je još više ponosan na to, jer je P3 ovog puta postrožio kriterije ocjenjivanja. Radio je, kaže Drilo, detaljnije mjerenje po gradovima, ocjenjivao kvalitetu mreže na više lokalnih cesta te prvi put crowdsourceao prikupljanje podataka. To znači da su u istraživanju sudjelovali i najviše korišteni internetski servisi u Hrvatskoj, koji su integrirali dio koda u svoje stranice i slali u P3 podatke o brzine učitavanja kod korisnika. “Ovaj rezultat posljedica je i modernizacije 600 baznih stanica po cijeloj Hrvatskoj, a do kraja 2019. modernizirat ćemo i preostalih 1400”, kaže Drilo. Pojašnjava da HT to radi kako bi mogao ponuditi gigabitni mobilni internet.

“Već sada na 4G-u nudimo brzine iznad 200 Mbps koje mogu koristiti svi koji imaju najnovije flagship mobitele, znači one koji su izašli na jesen i ove zime, a mreža nam je spremna da ponudimo brzine od 800 Mbps. No, takve korisnike tek čekamo. Mogu slobodno reći da HT ima mrežu koja nudi veće brzine nego što ih danas mobiteli i ostali uređaji uopće mogu podržati”, zaključuje Drilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close