Najpoznatija hrvatska igra osvaja Android

Autor: Bernard Ivezić , 04. veljača 2016. u 07:42
Serious Sam 4 konkurirat će s AAA naslovima/PIXSELL

Android je danas najrašireniji operativni sustav na svijetu. Pogoni više od 80 posto pametnih mobitela i tableta.

Najpoznatiji hrvatski studio za proizvodnju računalnih igara Croteam radi prvu igru koja će se moći igrati i na Android uređajima.

Riječ je o četvrtom nastavku Serious Sama, igre iz serijala čiji su prvijenac kada je objavljen 2001. svi najznačajniji gamerski časopisi proglasili FPS igrom godine. Croteam je objavio da će u Serious Sam 4 ugraditi podršku za Vulkan API, istu tehnologiju s kojom Google u buduće verzije Andorida želi uvesti podršku za 3D grafiku. Android je danas najrašireniji operativni sustav na svijetu. Pogoni više od 80 posto pametnih mobitela i tableta, a Google podjednako gura i svoj operativni sustav za prijenosna računala Chrome OS.  

 

Mravunac

Android uređaja na kojima se može vrtjeti Serious engine zasad je svega nekoliko na svijetu.

Prema podacima Futuresource Consultinga u SAD-u je Googleov Chromebook krajem prošle godine postao najprodavanije računalo među osnovno- i srednjoškolcima. Damjan Mravunac, voditelj marketinga Croteama kaže da su zasad i dalje fokusirani na Steam i, općenito, PC tržište.  "Tehnologija ide u smjeru koji će omogućiti igranje izrazito zahtjevnih naslova i na Androidu i iOS-u, ali zasad nisam siguran da će naš fokus biti na tome, jer Croteam uvijek izbaci igru koja je tehnički iznimno zahtjevna, čak i u odnosu na high-end PC hardver koji je u tom trenutku dostupan na tržištu", kaže Mravunac.

Unatoč tome, Croteam je svoj novi engine, odnosno softver na kojem se temelje njegove igre, a koji zove Serious Engine već testirao na Androidu. Mravunac kaže da na tom novom enginu radi njihova zadnja uspješnica The Talos Principle, i ona se može vrtiti na Androidu. "Android uređaja koji to omogućuju svega je nekoliko na svijetu, imaju najnoviji nVidijin Tegra K1/X1 chipset, no u budućnosti očekujemo da će sve više uređaja imati dovoljno jak hardver za pokrenuti Croteamove igre", kaže Mravunac.

Dodaje da je razvoj Serious Sama 4  počeo prije više od godinu dana. Pauzirali su ga zbog The Talos Principlea, a sada je cijeli tim fokusiran samo na taj projekt. Navodi da je scenarij igre pisao autor s koji je radio i na Talosu Jonas Kyratzes i da je na razini holivudskih blockbustera. Iz hrvatske gaming franšize Serious Sama u 15 godina izniknulo je šest originalnih igara, sedam spin-offova i dvije fan-made igre. "Novi nastavak bit će produkcijski i tehnološki na razini AAA igara", ističe Mravunac.

Komentirajte prvi

New Report

Close