Samsung i Apple vladaju tržištem mobitela, ali u njihovu društvu sada je novi igrač

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2014. u 16:32
Izvor: Xiaomi / mi.com

Analitička tvrtka Counterpoint Technology Research objavila je listu najprodavanijih pametnih telefona u 35 zemalja u svijetu.

Analitička tvrtka Counterpoint Technology Research objavila je listu najprodavanijih pametnih telefona u 35 zemalja u svijetu. Sukladno očekivanjima, Apple i Samsung svojim uređajima dominiraju listom, a gledano sveukupno najviše pametnih telefona prodaje upravo Samsung, piše Business Insider. Međutim, na popisu se može primijetiti nešto neobično. U društvu dva globalno poznata brenda našao se jedan novi igrač – Xiaomi.
 

Xiaomi je mlada tvrtka iz Kine koja proizvodi mobitele vrhunskih performansi, ali ih prodaje vrlo jeftino. Njihove specifikacije su u razini premium telefona, ali u pravilu koštaju upola manje, pa i ne čudi nagla popularnost brenda. Primjerice, samo u proteklom kvartalu Xiaomi je prodao 15 milijuna uređaja.

Ono što rezultate kineske tvrtke čini još impresivnijima je činjenica da se njeni proizvodi zasad mogu kupiti u tek nekoliko zemalja. Najveće tržište Xiaomija je naravno Kina, ali uskoro će se proširiti u zemlje poput Brazila, Indije i Indonezije. Usporedbe radi, Samsung i Apple prisutni su u barem 100 zemalja.

Samsung i Apple zauzeli su premium segment uređaja, ali nisu voljni prodavati svoje top-modele uz nisku maržu poput Xiaomija, pa bi lako mogli izgubiti dobar dio udjela na tržištima u razvoju. Pritom valja imati na umu kako Xiaomi nije jedini. Tu su i kompanije poput OnePlusa i Lenova koje također nude kvalitetne uređaje po povoljnim cijenama.

Trebaju li se Apple i Samsung ozbiljno zabrinuti?

Komentirajte prvi

New Report

Close