S 3D tehnologijom vode po Zagrebu otprije 140 godina

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. ožujak 2018. u 14:01
Stupovi su proteklog vikenda bili pred zagrebačkom katedralom

Mladi stručnjaci iz startupa VR Pole predstavili stupove za VR koji daju uvid u nekadašnji život metropole. Projekt će i patentirati.

Hrvatski startup VR Pole ispred zagrebačke Katedrale prošlog je vikenda postavio svoje stupove za virtualnu realnost, a na njima su uz pomoć trodimenzionalne tehnologije projicirali život u Zagrebu prije velikoga potresa 1880. godine.

Riječ je o novoj turističkoj atrakciji koja je odmah po postavljanju privukla pažnju više stotina prolaznika, potvrdio je direktor VR Pola Milan Gudeljević, ali i o prototipu koji će uskoro zaštititi patentom te hrvatskom proizvodu. "Osnovna cijena predstavljenog stupa je oko pet tisuća dolara, ona dakako raste s brojem komponenti na njemu i zahtjevnošću izrade 3D simulacije. Tehnologija sama po sebi nije problem, ali recimo kao i kod zagrebačke povijesti, takve motive je prethodno potrebno istražiti, unijeti, precrtati, ima posla oko toga. Unutar stupa je ugrađena tehnologija za projekciju virtualne stvarnosti koja omogućava ilustraciju života u Zagrebu u 19. stoljeću. Za što vjerniji prikaz izgleda stare katedrale korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe. Reakcije prolaznika, kao i informacije koje smo prikupili anketom, redom su pozitivne. Mladi smo startup, prošlo je svega sedam mjeseci od našeg osnutka. Na ovom nas je projektu surađivalo sedmero i svi imamo prethodno iskustvo u IT branši", kazao je Gudeljević Poslovnom dnevniku. 

Suradnja s inozemstvom
Umjetnički direktor VR Polea Dragan Vejnović je dodao i da je ovo bio jedan od zahtjevnijih projekata na kojima su radili u posljednjih desetak godina.  "Ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i stare katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao, a prema dobivenim anketama i građani Zagreba su prepoznali potencijal ovoga projekta", poručio je Vejnović.  Saznali smo i da već imaju dogovorene suradnje na inozemnim tržištima, čemu je prethodila suradnja s Muzejom iluzija u Zagrebu, koji njihov proizvod planira koristiti na svojim lokacijama od Austrije do SAD-a i Malezije.

Poduzetnička inovativnost
Tvrtka VR pole finalist je programa Startup Factory Zagreb i stanar Tehnološkog parka Zagreb, jedan od dobitnika potpore Grada Zagreba za poduzetničke inovacije, a pokrenuti su s ciljem spajanja turizma i virtualne stvarnosti u jednu priču. U dosadašnjim istupima, Gudeljević je isticao važnost Plavog ureda, jednog od tri odjela Razvojne agencije Zagreb, te slične poduzetničke infrastrukture koja mladim inovativnim poduzetnicima pomaže da 'stanu na noge'.

Komentirajte prvi

New Report

Close