Razvili alat koji prepoznaje umor na licu vozača i informira službe

Autor: Sergej Novosel Vučković , 06. siječanj 2020. u 22:00
To je novi doprinos primjeni biometrije u autoindustriji

Američka tvrtka koja ima ured i u Zagrebu stvorila GLOFace koji na temelju analize simptoma lica detektira i moguće bolesti.

Američka tvrtka GlobalLogic, specijalizirana za razvoj softvera, pogotovo u u produkt inženjerstvu, a koja ima i ured u Zagrebu s oko stotinu zaposlenih, razvila je GLOFace, rješenje za koje poručuje da prepoznaje tegobe vozača tijekom vožnje.

Primjerice, omogućava prepoznati znakove umora na licu i ako treba informira relevantne službe, a u stanju je otkriti čak i simptome srčanog ili moždanog udara, sve na temelju analize i tehnologije prepoznavanja vozačeva lica.

"GLOFace identificira karakteristične simptome, tj. asimetriju lica, grimase zbog boli ili tikove. Ako se oni otkriju, službe, npr. hitna se odmah obavještava", navode iz GlobalLogica.

Direktor za Hrvatsku Vladimir Kosanović kaže da nudi i funkcionalnosti koje mogu pomoći u sprečavanju prometnih nesreća. "Svi vozači su izloženi zdravstvenom riziku, a posebice to vrijedi za profesionalne vozače kao što su vozači kamiona.

Ako se oni npr. onesvijeste to je opasnost koja može dovesti i do smrtnih posljedica", ističe on. Rješenje nudi nove šanse za razvoj i primjenu biometrije u autoindustriji, npr. provjeru identiteta vozača ili personalizaciju postavki automobila na osnovu lica vozača, jer ima unaprjeđeni algoritam prepoznavanja koji efikasnije identificira pojedinca.

Komentirajte prvi

New Report

Close